Francuzi opet o Kosovu: Patnje naroda i dalje traju, šiptarski teroristi teraju Srbe

Autor: Informer, Republika

Vesti

26.06.2019

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle "Figaro magazina", o teškoj situaciji Srba na Kosovu, dvadeset godina posle sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, piše još jedan čitani francuski nedeljnik "Marijan". U reportaži na šest stranica, pod naslovom "Kosovo, etnička glavobolja", ističe se, između ostalog, da je "Marijan" u svom uvodniku pre dve decenije glasno ustao protiv bombardovanja, a da je klima i dalje napeta.

Foto: www.marianne.net/printscreen
Naslovna strana teksta sa web stranice nedeljnika "Marianne"

- Srbi su masovno napustili Kosovo. Neki su se vratili, pokušali da se ponovo smeste, pa su konačno na kraju ponovo otišli. Danas ih ima samo pet odsto od ukupne populacije - ističe ovaj nedeljnik.

"Marijan" piše da se u zvaničnom govoru iz Prištine ističe da je Kosovo multietničko, ali da je dovoljno prošetati se samo sat da bi se shvatilo da od toga nema ništa.

- Kosovo ima svoju zastavu, ali čim se izađe iz Prištine sveprisutne su zastave Albanije ili UČK, čiji je kult življi nego ikad - naglašava list.

TEŠKO BEZ KFORA

U reportaži se govori i o prištinskim taksama od sto odsto, nedavnoj policijskoj akciji na severu, kao i o idejama o podeli, kojima se, kako se naglašava, protive Srbi južno od Ibra.

- Bez zaštite Kfora bili bismo u opasnosti - prenosi nedeljnik reči oca Save iz manastira Dečani, koji navodi niz napada sa potpisom Islamske države, uz otimanje crkvene zemlje i stalni život pod pritiskom.

"Marijan" navodi da su sa albanske strane izgrađene velike džamije sredstvima Saudijske Arabije, dok se na srpskoj strani nalazi novi spomenik caru Lazaru koji su podigli Srbi u znak sećanja na Kosovsku bitku, kao i posteri predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Ističe se da Rusija nije priznala Kosovo, ali da to nisu učinile ni mnoge druge zemlje u svetu, kao ni pet država EU.

- Za razliku od zvaničnog i diplomatskog jezika, Srbi su malo prisutni, proterani su i svakodnevna situacija manjina je veoma teška - piše, između ostalog, u reportaži.

"Marijan" podseća na pogrom iz 2004, u kojem je ubijeno 19 Srba, spaljene 34 crkve i na stotine srpskih domova, što je pogodilo i ostale nealbance, ali i na ubistvo Olivera Ivanovića i Dimitrija Janićijevića.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Stradanje srpskih svetinja tokom pogroma 2004. godine

- Nismo jedini - poručio je pomoćnik direktora redakcije "Figaro magazina" Žan-Kristof Bijison, posle reportaže u "Marijanu".

- Naše zanimanje nije da činimo zadovoljstvo niti da grešimo, nego da ubadamo olovku u ranu - citirao je Bijison tim povodom na svom tviter-nalogu Albera Londra, jednog od začetnika istraživačkog novinarstva u Francuskoj.

On je to pojasnio na sledeći način:

- Naš posao je da kažemo gde se nalazi patnja, a ona je danas među Srbima na Kosovu. Naša reportaža je izazvala mnogo reakcija, a svoj posao radimo da bismo pokazali istinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading