LJAJIĆ: Nastavićemo da snabdevamo Kosovo sa osnovnim životnim namirnicama

Autor: Tanjug

Vesti

26.06.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je danas, povodom nedostatka namirnica na severu KiM, da će Beograd insistirati na ukidanju taksi na međunarodnom planu i raditi na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

- Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa - rekao je Ljajić za RTS povodom smanjivanja zaliha hrane zbog pojačane kontrole kosovske policije, sedam meseci nakon uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu. 

On je dodao da će vlasti iz Beograda nastojati da stanovništvo snabdu bar osnovnim životnim namirnicama.

Povodom tvrdnji Prištine da je ovo planirana strategija Beograda i da oni navodno strahuju da su u kamionima iz centralne Srbije droga i oružje, Ljajić je rekao da kontrole treba da se vrše, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

On je istakao da su trgovci jutros prijavili najveći deficit mleka, ali da nema ni voća i povrća, osim u supermarketima.

- Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći deo trgovaca kaže da će do kraja nedelje imati neke zalihe, a posle ne znamo - rekao je Ljajić.

On je ocenio da su kod uvođenja takse svi gubitnici, ističući da, iako je najviše izgubila srpska privreda, gube i građani na KiM. 

RepublikaFoto: pixabay.com

- Cene su od novembra do marta povećane za 5,3 odsto, Kosovo je povećalo uvoz, uprkos najavama da će domaći proizvođači povećati proizvodnju, to se nije desilo. Za 6,4 odsto je povećan uvoz - naveo je Ljajić i dodao da su dobitnici verovatno samo šverceri i države u okruženju koje su povećale izvoz.

Ljajić smatra i da će se teško doći do rešenja bez SAD, ali ocenjuje da se format dijaloga neće menjati, bez obzira na namere Prištine.

Podsetivši da će od 1. januara 2020. godine u EU doći nova administracija, kao i da je počela kampanja za izbore u SAD, Ljajić je rekao da bi oni bili srećni da se reši problem Beograda i Prištine, ali da neće "gacati u blatu" da bi se to dogodilo. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milivoje

26.06.2019 09:14

Čudno je da se Šiptari ne bune zbog nametanja taksi. I njih to, zbog viših cena, tangira.