Đurđev: Vreme je da se Španija uključi u pregovore između Beograda i Prištine

Autor: Republika

Vesti

24.06.2019

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom nove najave Prištine da će pokušati da postane članica Interpola oglasio se predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev, smatrajući da Srbija mora ponovo da okupi svoje saveznike oko sebe.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

- Pregovori između Beograda i Prištine došli su do mrtve tačke. Uprkos naporima srpske strane, propao je i pokušaj organizovanja samita u Parizu o daljim pregovorima. Privremene institucije u Prištini svojom neodgovornom i osionom politikom onemogućavaju dalji tok pregovora, te stoga smatramo da je krajnje vreme da Srbija iskoristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju. Ponovno pokretanje procesa učlanjenja tzv. Kosova u Interpol je jasan signal za to. Zahvaljujući diplomatskom ofanzivom ministra Nebojše Stefanovića Kosovo nije i neće ni sada postati član Interpola - izjavio je Đurđev.

Napominjući da je njegova partija i ranije podržavala ideju da se Španija uključi u pregovore o Kosovu i Metohiji, Đurđev je istakao da je vreme da Srbija pokaže Prištini da ima prijatelje i u Evropskoj uniji. - Neodgovornom politikom prethodne vlasti Borisa Tadića i Vuka Jeremića format pregovora o Kosovu je prebačen sa nivoa Ujedinjenih nacija na Evropsku uniju. Aktuelna vlast ima sužen manevarski prostor, ali i mi imamo saveznike u Evropskoj uniji. Španija je jedan od njih i mi zato apelujemo da se ona što pre uključi u dalji tok pregovora -  rekao je Đurđev.

Đurđev: Pokazaćemo Prištini da imamo jake prijatelje u Evropskoj uniji

Srpska liga je bila u poseti Španiji, gde je španskim domaćinima poručila da je stav te partije, ali i države Srbije da je Katalonija neotuđivi deo Španije.

- Od kako je tzv. država Kosovo proglasila nezavisnost Španija je promenila tri vlade, ali ne i stav po pitanju istog. Španija dosledno poštuje međunarodno pravo i na više primera je pokazala da je spremna da se založi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Dovoljno je samo podsetiti na njihov stav o prijemu lažne države Kosovo u Interpol. Španija je glasala protiv i ponovo će učini isto ako bude trebalo. Ministarstva unutrašnjih poslova obe zemlje imaju odličnu komunikaciju i to je za nas vrlo važno -  jasan je Đurđev.

Srpska liga: Špancima smo poručili da je Katalonija neotuđivi deo Španije

Predsednik Srpske lige je istakao da je Španija zahvalna Srbiji zbog podrške u najtežim trenucima, kada je Katalonija pokušala da se protivpravno otcepi. - Španija je zahvalna Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću što nisu poslali pismo Evropskoj komisiji povodom njenog stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti u vreme kada je Španiji bilo najteže. Time smo pokazali da smo za Španiju pouzdan partner i uveren sam da i u budućnosti možemo računati na bezrezervnu podršku Madrida - dodao je Đurđev.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da američka vlada neće voditi pregovore između Beograda i Prištine, već da je to posao za Evropsku uniju, Đurđev je ponovio da je ovo prava prilika da Srbija i zvanično zatraži od Španije da se uključi u pregovore.  - Španija je jedna od pet najmoćnijih zemalja EU. Spada među prvih dvadeset zemalja sveta po ekonomskoj snazi, vojnoj moći i političkom uticaju. Ona sve više gradi svoju poziciju u institucijama EU i smatra da, između ostalog, nije dovoljno uključena u pregovore između Beograda i Prištine. Srbija i Španija će i u buduće imati isti cilj, a to je borba za očuvanje međunarodnog prava i borba protiv separatizma. Ono što je za Srbiju Rusija u Savetu bezbednosti UN to je za Srbiju Španija u EU - zaključio je Đurđev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading