Stejt department: Srbija i Kosovo da izbegnu provokacije i vrate se pregovorima

Autor: glasamerike.net

Vesti

22.06.2019

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju dijalog u kome posreduje EU i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, rečeno je u Stejt departmentu za Glas Amerike povodom otkazivanja sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu 1. jula.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Z.ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

U pisanoj izjavi iz Stejt departmenta navodi se da "Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima".

- Mi smo spremni da saslušamo i pomognemo obema stranama i EU kao posredniku da pronađu rešenje oko kojeg su svi saglasni - navode u Stejt departmentu za Glas Amerike.

Skup u Parizu, zakazan za 1. jul, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel je odložen do daljnjeg.

Senator Ron Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, u pisanoj izjavi za Glas Amerike navodi da ga je "razočaralo to što samit u Parizu možda neće biti održan".

- Postizanje dogovora što pre doprineće stabilnosti Srbije, Kosova i celog regiona. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti da rade na postizanju dogovora - ocenjuje senator Ron Džonson.

Predavač na Univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef ocenio je za Glas Amerike da je pravi trenutak da se SAD ozbiljnije uključe u pregovore Beograda i Prištine, ali da to ne znači i automatsko uključivanje Rusije.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmerrekao je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike da su "SAD partneri EU u dijalogu i da ne vidi zašto bi se to menjalo". Palmer je tada pozvao Beograd i Prištinu da hitno nastave dijalog.

Član Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Erat kazao je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike da se "nada da ima izlaza iz situacije u kojoj nema dijaloga, ali da je važno upamtiti da su carine uvedene sa razlogom - kao reakcija na kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koju Srbija vodi".

- Sjedinjene Države savetuju prištinskim vlastima da uklone tarife kako bi se započeo proces dijaloga, ali smo svakako veoma svesni okolnosti. I to treba uzeti u obzir - rekao je Erat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading