Stiže princ Edvard: Vođa engleskih masona i sinovac kraljice u Srbiji

Autor:

Vesti

20.06.2019

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Edvard, koji nosi titulu vojvode od Kenta, jedan od najviđenijih članova britanske kraljevske porodice, dolazi sutra u Beograd, saznaje Srpski telegraf.

Foto: youtube.com/The Royal Family
Princ Edvard, vojvoda od Kenta

Povod za dolazak sinovca kraljice Elizabete je obeležavanje 100 godina od početka rada masonske Velike lože Jugoslavije, koju je u međuvremenu nasledila Regularna velika loža Srbije (RVLS). Edvard je veliki majstor Ujedinjene velike lože Engleske (UGLE), koja se smatra majkom ložom svih velikih loža u svetu.

Vojvoda od Kenta dosad je dva put posetio Srbiju - 2013. godine, kada je bio na sahrani posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na Oplencu, kao predstavnik britanske kraljevske porodice, dok je pre pet godina bio na proslavi 95-godišnjice uspostavljanja Velike lože Jugoslavije. On je čest gost na okupljanjima i proslavama masona pod britanskim patronatom širom sveta, a Regularna velika loža Srbije je jedna od njih, otkako je zvanično priznata od UGLE.

Na lični poziv princa Edvarda delegacija RVLS je 2011. posetila London i tada je, kako je saopšteno, data podrška daljem razvoju RVLS kao jedine suverene, prave i priznate Velike slobodnozidarske lože na teritoriji Srbije.

Kako se navodi na sajtu RVLS, ta loža je, "poštujući sve principe slobodnog zidarstva i vekovima stara pravila, jedina suverena, prava, regularna i priznata velika slobodnozidarska loža na teritoriji Srbije, koja nastavlja tradiciju i pravni je naslednik Velike lože Jugoslavija, osnovane 1919. godine. Priznata je od preko 140 velikih regularnih loža iz celog sveta".

Foto: Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta

Princ dolazi na obeležavanje 100 godina od početka rada Velike lože Jugoslavije

Masonske organizacije se prvi put u svetu pominju u 17. veku u Engleskoj, a na našim prostorima s početka 19. veka, kada je u beogradskoj tvrđavi delovala loža Ali-Koč, na čijem je čelu bio Mustafa-paša, poznat kao srpska majka, a u koju je dolazio grčki revolucionar Riga od Fere. Najstariji članovi ove lože bili su Petar Ičko, vojvoda Janko Katić i Dositej Obradović, dok su istaknutiji masoni tog doba bili još pesnik Sima Milutinović - Sarajlija, knez Mihailo, mitropolit Stratimirović... Prva srpska loža novijeg vremena zvala se Svetlost Balkana, a osnovana je 1876. Međutim, tek 1891. zvanično sa radom počinje Srpska nezavisna slobodnozidarska loža Pobratim, čiji su osnivači bili Đorđe Vajfert, Stevan Mokranjac i drugi.

Procenjuje se da masona, odnosno slobodnih zidara, kako ih još nazivaju, ima oko pet miliona širom sveta. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading