UST traži odgovore o projektu "Otvorena vrata pravosuđa"

Autor: Republika

Vesti

17.06.2019

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom otpočinjanja projekta "Otvorena vrata pravosuđa", koji sprovodi JUKOM u saradnji sa 11 nevladinih organizacija i nekoliko strukovnih udruženja, uz podršku Americke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se najvišim pravosudnim insitucijama radi razjašnjenja, kako navode, nekoliko spornih pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Stefanović

Projekat "Otvorena vrata pravosuđa" treba da traje do 2022. godine, a vrednost projekta iznosi 1,25 miliona dolara.

U otvorenom pismu Vrhovnom kasacionom sudu, Republičkom javnom tužilaštvu, Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, ovo sturkovno udruženje pita ove organe da li su obavešteni o projektu i da li su sa njim saglasni. 

UST je kako navodi u pismu saznalo iz medija za ovaj za novi projekat, za koji su zainteresovan i njegovi članovi, s obzirom da za cilj ima umrežavanje organizacija na nacionalnom nivou i razvijanje interaktivne komunikacije između građana, civilnog društva i pravosuđa u lokalnim sredinama.

U pismu VKS, Udruženje sudija i tužilaca pita da li je taj sud zvanično obavešten o sprovođenju projekta i da li je neko od predstavnika tog suda u fazi aplikacije za projekat imao sastanke sa predstavnicima JUKOM-a i ostalih organizacija koji su bili zainteresovani za ucešće na ovom projektu. 

Takođe pita da li je VKS nekom od konzorcijuma pružio podršku na tenderu, da li je upoznat sa detaljnim planom aktivnosti i listom organizacija i individualnih učesnika i da li je raspravljao na sednici o pružanju podrške sprovođenju ovog projekta i kakav stav je zauzet.

Pitanje za VKS tiče se i eventualnog učešća sudija tog suda u sprovođenju projektnih aktivnosti, kontrole sadržine projektnih aktivnosti, odnosno sadržaja koji se građanima prezentuju o pravosuđu.

- Da li ste upoznati koje sve sudije i tužioci su uključene u realizaciju ovog projekta i da li su sa njima izdefinisani stavovi koji će se iznositi u pogledu predloženih reformi, odnosno da li su ti stavovi usklađeni sa stavovima VKS ? - navodi se u otvorenom pismu.

Ovo udruženje kaže da nastoji da podrži sve aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje pravosuđa i bolji i kvalitetniji pristup građana pravosudnim institucijama, ali da mu je važan stav VKS prilikom definisanja svojih stavova, dodatnih instrukcija sudijama i tužiocima koji žele da se aktivnije uključe u predstojeće aktivnosti u okviru realizacije projekta.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading