(FOTO) On je autor reportaže o Srbima sa Kosova u "Figarou": Račak je najveći "fejk njuz" s kraja 20. veka!

Autor: novosti.rs

Vesti

16.06.2019

08:43 >> 08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst koji je francuski reporter Žan-Luj Tramble objavio u najnovijem broju "Figaro magazina", povodom dvadesete godine prestanka NATO bombardovanja, kroz reportažu o stradanju Srba na Kosovu koje se nastavlja, ne viđa se svakoga dana na zapadnim prostorima. Članak pun topline i ljubavi prema Srbima, otkrio je Francuzima svakodnevicu naroda koji se bori da preživi na Kosovu, dok prištinske vlasti, ohrabrene od strane EU i SAD, nekažnjeno nastavljaju s pritiscima.

RepublikaFoto: printscreen/daily motion
Žan Luj Tramble

Iako se u svetskim medijima o ovoj temi ranije nije toliko pisalo, samo jedan tekst pun razumevanja, ali i realnosti pokrenuo je diskusije o kosovskom problemu na mnogim nivoima. Svi mediji  u Srbiji izvestili su javnost o tekstu Žana Luja Tramblea, a autor teksta o "srpskom Jerusalimu" kaže da je to bila obaveza jednog ozbiljnog lista.

- Dvadeseta godišnjica tog zlokobnog događaja zahtevala je da se tako nešto napiše - kaže za, "Novosti" Tramble, koji je bio jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.

I do njega je došla informacija da je u Srbiji članak izazvao veliko interesovanje.

- Čuo sam. Preneo mi je humanitarac Arno Gujon. Drago mi je što se ljudima dopalo to što sam napisao. Volim Srbe i imam mnogo poštovanja prema vama, tim pre što Francuzi nisu baš uvek bili na visini u tom pogledu.

RepublikaFoto: twitter.com/@jchribuisson
Tekst o Srbima na Kosovu

Zatim je dodao:

- Nastojali smo da prikažemo što više ilustracija, kao vizuelnu podršku članku. Umetnički direktor je odlučio da ih postavi toliko, neke čak i preko dve stranice, jer je ovakva tema to zasluživala. Fotograf Olivije Kore je zbog ovog teksta bio dva puta na Kosovu. Najpre je hteo da snimi pravoslavni Uskrs u Dečanima, a onda je, petnaestak dana kasnije, u maju, bio i sa mnom, kada smo obišli Mitrovicu i enklave.

Objasnio je i šta je bio povod da se uradi takva reportaža i šta Francuze povezuje sa Srbima.

- Pogodila nas je nepravda koja vas je zadesila. Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su najveći "fejk njuz" s kraja dvadesetog veka i jedan od prvih iz nove ere. Pokušavamo da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da, koliko možemo, utvrdimo istinu. Srbi su bili i ostali veoma hrabri, ne samo u tom periodu, već i ranije u istoriji, u Prvom i Drugom svetskom ratu, na primer. Istrajavaju u otporu i ostaju na Kosovu i pored tretmana koji trpe. Neguju religijsku pripadnost, čuvaju crkve i manastire. Predivno je na taj način biti vezan za svoju istoriju, prošlost i zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading