Gujon: Reportaža "Figaroa" o Kosovu je istinski opis života Srba tamo

Autor: informer.rs

Vesti

15.06.2019

07:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon izjavio je danas, povodom reportaže na deset stranica "Srpski duh otpora" o životu Srba na Kosovu i Metohiji u uglednom francuskom listu "Figaro", da je to fenomenalna repotaža koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Arno Gujon

Gujon je u Jutarnjem programu RTS rekao da zasluge za reportažu idu trojici hrabih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objekativan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

 - Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji -  ocenio je Gujon.


Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

 - Saznaće da je srušeno 150 crkava i manastira, saznaće kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, kako žive monasi u Visokim Dečanima, zašto su i dalje vojnici Kfora oko manastira Visoki Dečani i zašto moraju da čuvaju taj dragulj srpske istorije -  naveo je Gujon.


On je naglasio da je novinar "Figaroa" napisao da bismo, kada bi se tako nešto dešavalo bilo gde drugde u svetu, govorili o aparthejdu, o segregaciji, a o tome šta se dešava južnoj srpskoj pokrajini na KiM skoro da niko i ne priča.

Gujon je ukazao da novinari uglavnom pre nego što odu na KiM veoma slabo znaju o tome šta se dešava, kao i da to vidi jer uvek kontaktiraju njegovu organizaciju.

On kaže da je novinara "Figaroa" koji je napravio ovu reportažu upoznao pre osam godina i da mu je i tada govorio o KiM.

 - Svake godine je on dobijao naše izveštaje, pisma, mejlove i osam godina kasnije dobili smo deset strana u magazinu Figaro o toj situaciji. Naravno da kada je otišao na lice mesta on je mogao da se uveri u ono što smo mi govorili svih ovih godina, da se uveri da monasi žive iza bodljikavih žica, da se ne može pričati na srpskom jeziku u Đakovici, da ima puno krađa svugde na KiM i da su napadi i dalje česti i da ljudska prava za Srbe i nacionalne manjina na KiM nisu ispoštovana -  objasnio je Gujon.

Dodao je da su reakcije na reportažu ogromne i na društvenim mrežema ođek je bio ogroman i u Francuskoj i u Srbiji.

- Baš je jutros napisao glavni urednik ''Figaroa'' na Tviteru da ođek koji ima taj članak u Francuskoj pokazuje da su ljudi željni da saznaju šta se dešava tamo, ali da se preretko govori o tome. On kaže da treba danas da znamo da su i Srbi žrtve na KiM i da Srbin može da bude žrtva zato što o tome skoro niko da nije govorio tokom 20 godina - kaže Gujon.

On navodi da se o Kosovu u Francuskoj govorilo prethodih dana, jer je kosovska ambasada obeležila 20 godina mira i napravila koncert u katedrali Invalidi, koja je katedrala za vojnike, gde se nalazi grob Napoleona i veoma je važna.


 - Ono što je napravilo skandal u Francskoj i francuskim medijima jeste to što se jedan od učesnika tog koncerta popeo na mesto gde inače samo katolički sveštenik sme da se popne i tamo izrecitovao muslimansku molitvu - naveo je Gujon.

On je rekao da je to razljutilo mnoge ljude, biskupija se ogradila od tog koncerta i biskup je sutradan izrecitovao molitvu protiv oskrnavljenja i to je nešto što je veoma retko u katoličkoj crkvi.

 - Ono što smo mi kao humanitarna organizacija uradili ne ulazeći u političku priču, mi smo upitali šta se obeležava, 20 godina mira, ali za koga? Hvala bogu što Albanci 20 godina mogu da žive u miru, ali šta je sa Srbima, Gorancima i ostalim nacionalnim manjinima koje žive na KiM -  upitao je Gujon.

On je dodao da su se za tih takozvanih 20 godina mira desili pogromi, proterano je 250.000 Srba, dešavaju se napadi na Srbe i srpsku imovinu.

 - Ako nema mira za sve, onda nema mira uopšte, i skandalozno je obeležavati taj mir -  naglasio je Gujon.

On je naveo i da organizacija "Solidarnost za Kosovo" i ove godine priprema jednu od najlepših akcija kojom će voditi na more decu sa KiM.

 - Ja ne mogu više da uđem u KiM, ali deca sa Kosova i Metohije će moći da izađu iz enklava, iz izolacije i moći će da se upoznaju sa drugom decom i kao sva druga deca da se osećaju slobodno i bezbedno i da uživaju na moru -  rekao je Gujon.

Ova akcija će biti realizovana osmi put, 42 dece sa KiM početkom avgusta odmaraće na moru sedam dana.

Gujon će večeras u Nemačkoj predstaviti knjigu "Svi moji putevi vode ka Srbiji" u kojoj, kako kaže, opisuje stanje u enklavama na KiM, susrete sa ljudima i objašnjava često pitanje koje mu postavljaju - zašto je jedan Francuz odlučio da se angažuje za Srbe na KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading