Ruski heroj branio Srbe na Kosovu

Autor:

Vesti

15.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među brojnim ruskim dobrovoljcima koji su 1999. godine za vreme NATO bombardovanja došli u Srbiju da bi se zajedno sa pripadnicima naše Vojske borili protiv moćnog agresora počasno mesto pripada Anatoliju Lebedu Tolji, ruskom pukovniku koji je među prvima okupio svoje saborce i stavio se na raspolaganje srpskim oružanim snagama.

RepublikaFoto: youtube.com/ Brat
Anatolij Lebed

Lebed je sa grupom ruskih veterana iz vazduhoplovne divizije stigao najpre u Beograd, a potom u Prištinu, gde se priključuje Prištinskom korpusu Vojske Jugoslavije.

Posebno se istakao u bitkama na srpsko-albanskoj granici, pomažući našim borcima na Košarama i na Paštriku. Učestvovao je u borbama kod Prizrena i Ðakovice, gde su srpske snage slomile nekoliko ofanziva u sklopu vazdušno-kopnene operacije pod vođstvom NATO. Često je isticao da je 1999. došao da pomogne svojoj pravoslavnoj braći. Mnogo mu je značilo da se taj njegov potez ne shvati pogrešno, tvrdeći da je na Kosovo došao iz svojih uverenja, da pomogne Srbima i Srbiji, a ne kao plaćenik.

Veliko iskustvo stečeno u vazdušno-desantnim jedinicama ruske armije Lebed je stavio na raspolaganje srpskim snagama

Lebed je rođen 1963. godine u gradu Valga, koji danas pripada Estoniji. Pristupio je armiji bivšeg Sovjetskog Saveza 1981. godine, pet godina kasnije završio je vazduhoplovnu školu i postao inženjer avijacije i od tada je u vazdušno-desantnim jedinicama Sovjetske armije. Učestvovao je u vojnim operacijama u Avganistanu 1986. i 1987. godine.

Iako je penzionisan 1994. godine od kada je radio u fondu za veterane Avganistana, Lebed je nastavio da se bori na raznim frontovima.

Od 1999. godine do 2007. godine više od deset puta je bio u Čečeniji, gde je učestvovao u specijalnim ratnim operacijama. U jednoj od njih, u borbama na Ulus-Kert planinama, nagazio je na minu i izgubio nogu. To ga nije sprečilo da i dalje bude na raspolaganju Rusiji. Vladao je raznim borilačkim veštinama, skakao je padobranom, ima preko 840 skokova.

Poginuo na motoru

Anatolij Lebed stradao je u saobraćajnoj nesreći 27. aprila 2012. godine na Bogorodskom putu, kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom. Želeo je da tom vožnjom otvori bajkersku sezonu u Moskvi.

RepublikaFoto: youtube.com/ Brat
Anatolij Lebed

Očevim stopama

Anatolijev otac Vjačeslav je bio učesnik Velikog otadžbinskog rata i čuvene Staljingradske bitke, u kojoj je uništena elitna nemačka 6. armija.

Očeva biografija bila je glavni razlog da Anatolij krene njegovim stopama. Bio je ponosan na herojstvo svog oca, ne krijući da mu je on bio uzor u svemu.

Orden heroja Ruske Federacije dobio je 2005. za podvig koji je učinio početkom te godine u Čečeniji. Njegova jedinica upala je u zasedu 9. januara te godine, ali on je odbio da preda svoje ranjene saborce. Borio se, savladao je neprijatelje i spasao život svojim vojnicima. Samo dve nedelje kasnije ranjen je nekoliko puta u leđa dok je štitio svoje ljude od eksplozije bombe. Međutim, i tako ranjen uspeo je da uništi terorističku bazu. Orden mu je uručio Vladimir Putin.

Zbog herojstva pokazanog tokom rata u Južnoj Osetiji 2008. godine Lebed, koga su zvali i Rambo, odlikovan je Ordenom Svetog Ðorđa četvrte klase. Ovo odlikovanje mu je dodelio tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading