Transparentnost: Crna Gora na korak od verske diskriminacije Srba, OEBS da reaguje!

Autor: Republika

Vesti

14.06.2019

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost sa žaljenjem konstatuje da je Vlada Crne Gore na korak od apsolutne verske i nacionalne diskriminacije pripadnika srpske nacionalne manjine, jer je usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i uputila ga u dalju proceduru.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

- Veoma je opasno i u pogledu međunarodno proklamovanih ljudskih prava nacionalnih manjina apsolutno neodrživo to što državna vlast u Crnoj Gori stvara zakonske uslove da otme, podržavi i zarobi pravoslavne hramove, manastire i druge objekte tradicionalnih crkava i verskih zajednica, sa očiglednom težnjom da se konačno udari na Srpsku pravoslavnu crkvu i konačno od srpske nacionalne manjine na silu otmu verski objekti u kojima se vekovima gaji nacionalno biće jednog naroda, u ovom slučaju Srpskog naroda. Pored činjenice da u pripremi pomenutog predloga zakona nisu učestvovali predstavnici verskih zajednica, nevladine organizacije, eksperti iz oblasti ljudskih i manjinskih prava i predstavnici nacionalnih manjina, presedan je to što jedna suverena i sekularna država, kao što je Crna Gora, ima pretenzije podržavljenja verskih objekata koje su vekovima stvarane pod okriljem Srpske pravoslavne crkve i to bez sprovođenja ikakvog postupka, što se vidi iz predloga zakona. Tačno je da Crna Gora samostalno uređuje svoje zakonske okvire, međutim kako je na delu kršenje odredbe člana 9. Evropske konvencije o ljudskih pravima, koja proklamuje slobodu veroispovesti i zabranu diranja u ove slobode, jasno je da ovde nije reč o unutrašnjem pitanju Crne Gore i jasno je da se radi o međunarodnom problemu. Zbog međunarodnih diskriminacionih razmera ovakvog predloga zakona, zatražili smo od OEBS-a da spreči usvajanje ovakvog zakona i to u skladu sa sopstvenim smernicama iz 2004.g.i 2014. godine o reviziji i izradi državnog zakonodavstva i pravnom položaju verskih zajednica i pitanja slobode veroispovesti - rekao je Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading