Dačić otvoreno za Srpski telegraf: Skotu sam poručio "Kosovo je Srbija"

Autor:

Vesti

07.06.2019

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je prethodnih dana izazvao pravu buru na internetu, kada je objavio fotografiju novčanice od 100 dolara na kojoj je napisao "Kosovo je Srbija", o čemu je Srpski telegraf prvi pisao, poručio je američkom ambasadoru Kajlu Skotu, koji mu je spočitao da uništava novac, da je to stav Srbije koji se, očito, razlikuje od američkog.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot / Ivica Dačić

Dačić je u izjavi za Srpski telegraf istakao da mu nije bila namera da uvredi bilo koga, pa ni SAD.

- Mnogo mi je žao što se ambasadoru Skotu nije dopala poruka da je Kosovo Srbija. Međutim, to je stav Srbije, koja, za razliku od Vašingtona, ima drugačiji pristup kada je u pitanju deo naše teritorije. Kao što Skotu sada nije prijalo to što sam na novčanici od 100 dolara napisao "Kosovo je Srbija", tako ni nama nije bilo prijatno kada je on 11. aprila ove godine u osnovnoj školi u Apatinu đacima pokazivao mapu Srbije, u čijim granicama nije bilo Kosova - rekao je Dačić.

S druge strane, ambasador Skot, kao ni ambasada SAD, juče nisu imali nikakav komentar na Dačićevu opasku.

Dačić: Srbija nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu, kao što to neće činiti ni Amerika. I kao što to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin

To što se američki diplomata našao pogođen Dačićevim porukama ne iznenađuje stručnjake, imajući u vidu da Zapad, posebno SAD, ne krije negodovanje zbog insistiranja šefa srpske diplomatije na povlačenju priznanja Kosova.

- Ponašanje američkog ambasadora u Beogradu je krajnje agresivno. U najmanju ruku, Skot bi mogao da ćuti u zemlji čiji deo teritorije otima Amerika i da shvati da je normalno da naši zvaničnici brane integritet države. Ako već Amerika nije promenila stav, neshvatljivo je da američki ambasador nastavlja da napada naše zvaničnike zato što brane nacionalni interes. Skot učestvuje u jednoj vrsti tihe agresije protiv mirnodopske Srbije, zajedno sa Hašimom Tačijem, Ramušem Haradinajem i ostalim albanskim ekstremistima - ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dejanović: To je stav naše partije

RepublikaFoto: Tanjug
Slavica Đukić-Dejanović

- Svako od nas ima stil kojim izražava stav države i svih nas, da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Da li je to i evropski stav, najbolje govori činjenica da pet država Evropske unije nije priznalo Kosovo kao državu. Smatram da je to samoproglašenje samo donelo štetu ljudima koji žive na KiM. Ono što radi predsednik SPS, kao političar i kao čovek, stav je čitave naše partije.

Podsetimo, Dačić je na novčanici od 100 dolara ćirilicom napisao "Kosovo je Srbija" i tu fotografiju objavio na društvenim mrežama. Ekspresno je reagovala ambasada SAD u Beogradu, koja je saopštila da bi "umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi 'Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima'".

Šarčević: Potpisao i konzul iz Štugarta

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mladen Šarčević

- Zvao me je baš danas konzul iz Štutgarta da mi kaže da se on potpisao na 100 evra. Sve što možemo da uradimo da dokažemo da imamo određena prava to treba i da radimo. Ako će neko da se ljuti, nek se ljuti - kaže Šarčević.

Ni Dačić mu nije ostao dužan, pa ja poručio da će se Srbija uvek boriti protiv svake poročne i lažne narko-države, kao i da ćemo "uvek težiti miru sa svim susedima".

- Srbija nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu, kao što to neće činiti ni Amerika. I kao što to ne bi činio ni Bendžamin Frenklin. Ono što sam učinio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD i Srbije, odgovorio je ambasadoru Skotu Ivica Dačić.

Đorđević: Podržavam akciju

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Đorđević

- U potpunosti podržavam naše rukovodstvo i vrh države koji se svim silama zalažu da AP KiM bude i ostane sastavni deo Srbije. Činio sam, činim i spreman sam na svaki način da pomognem delima koja doprinose tome.

Uzvratio je i još jednom porukom velikog američkog naučnika i državnika koja kaže: "Onaj ko ima strpljenja može imati šta hoće".

Trivan: Kosovo je Srbija

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Goran Trivan

- Jedini komentar je "Kosovo je Srbija", bilo gde u svetu i na bilo kojoj novčanici - kaže Trivan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading