PREMIJERKA: Digitalizacija - razvojni prioritet Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

03.09.2017

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Bledu da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta Vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast Srbije i razvoj celog društva, koji će građanima omogućiti bollji kvalitet života.

RepublikaFoto: Tanjug
Brnabićeva smatra da je digitalizacija put do boljeg života za građane

Brnabić je, uoči Bledskog strateškog foruma, razgovarala sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom javne uprave Borisom Koprivnikarom o planovima i aktivnostima Slovenije u oblasti digitalizacije i iskustvima te zemlje u uvođenju elektronske uprave i najboljim praksama koje bi Srbija mogla da primeni. 

Modernizacija državne uprave

Ona je Koprivnikaru ukazala na činjenicu da je Vlada i ona lično, posvećena modernizaciji državne uprave i uvođenju elektronske uprave u Srbiji, kako bi građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država. 


Podsetila je i da je Vlada osnovala Kancelariju za IT i eUpravu, koja se nalazi pri kabinetu Predsednika Vlade kako bi se uvođenje elektronske uprave u Srbiji u punom kapacitetu ubrzalo i građani brzo osetili sve prednosti korišćenja elektronskih usluga.

 - Samo od početka godine, više od sedam miliona dokumenata preneto je u elektronski oblik, što je ogroman pomak u odnosu na ranije, kada elektronska uprava nije bila prioritet i sve je išlo znatno sporije - izjavila je predsednica Vlade.


Brnabić je naglasila da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama. 

Reforma obrazovanja

- Vlada intenzivno radi na reformi obrazovnog sistema, jer su digitalizacija i obrazovanje put da Srbija vaspita mlade generacije koje su spremne za izazove 21. veka. Od ove školske godine, Informatika je postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, a na tehničkim fakultetama povećane su kvote za upis studenata, što predstavlja početak reforme obrazovanja koja ima za cilj formiranje mladih ljudi koji kritički razmišljaju i u izazovima vide šanse, umesto da odustaju na prvoj prepreci - ukazala je ona.

Kao primer kako se digitalizacija i obrazovanje povezuju, ona je navela i uvođenje elektronskih servisa u osnovne škole "eProsveta" i "eDnevnik", koji će omogućiti bolji uvid u informacije u sistemu obrazovanja potrebnih za pravovremeno donošenje odluka, bolje povezivanje učenika, profesora i roditelja, što će omogućiti pravovremeno usmeravanje đaka tokom školovanja, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading