UST i Visoki savet sudstva žele posebnu sednicu povodom sramnih optužbi sudije Majića

Autor: Republika

Vesti

04.06.2019

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozdravlja odluku Visokog saveta sudstva (VSS) da zakaže posebnu sednicu na kojoj će zauzeti stav o optužbama koje su izrečene nakon javnog nastupa sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, a u vezi sa aktuelnim izmenama Krivičnog zakonika. UST ukazuje da je ovo prvi put da VSS, tokom aktuelnog mandata, organizuje posebnu sednicu povodom optužbi izrečenih na rad i stavove jednog sudije.

RepublikaFoto: Tanjug
Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda

Značaj ove sednice izuzetno je veliki, imajući u vidu ustavni položaj na osnovu kojeg Visoki savet obezbeđuje i garantuje nezavisnost sudija.

Istovremeno, UST smatra da Visoki savet sudstva mora da iskoristi jedinstvenu priliku i zauzme stav i povodom ostalih optužbi, pa čak i pretnji, upućenim drugim sudije širom pravosudnog sistema, a koje su se dogodile mnogo ranije u odnosu na aktuelne optužbe na račun sudije Miodraga Majića. O tim slučajevimaje je UST već obavestio Visoki savet sudstva. 

Uzimajući u obzir da VSS mora da predstavlja garant nezavisnosti svih sudija u Srbiji, što često izostaje, UST apeluje na Savet da zauzme stav i o javnom nošenju transparenata sa imenima i prezimenima postupajućih sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, sa porukom "da će im biti suđeno onako kako su i oni sudili“, nakon čega su te sudije javno osuđene na 36 godina zatvora od strane Narodnog suda pravde.

Takođe, UST poziva VSS da zauzme stav povodom objava na društevnim mrežama, te pisanjima portala i magazina, u kojima se pored objavljivanja imena i prezimena sudija daju paušalne ocene o njihovom  nezakonitom i nečasnom postupanju. Iste poruke se mogu naći i na blogovima u kojima se, između ostalog, sudije nazivaju uplašenim zečevima, koji ne znaju kako da presude i samo čekaju poziv sa vrha vlasti da im jave odluku.

UST poziva Visoki savet sudstva da sve sudije tretira na isti način i da im pruži jednaku zaštitu, ukazujući da ni posle 20 godina strukovnog delovanja ''autentičnog'' udruženja, koje danas ima predstavnike u Visokom savetu sudstva, sudije nisu zaštićene u svom radu.

Takav izostanak podrške i zaštite omogućava da se u javnosti kroz medije i društvene mreže pojavljuju lažne informacije, paušalni i zlonamerni komentari koji suštinski podrivaju sudijsku funkciju i vladavinu prava u našoj državi.

Crtanje meta na čelu naših kolega na ulici glavnog grada, televiziji i portalima postala je naša svakodnevna realnost, i zato UST još jednom poziva VSS da se odlučno odupre svim pritiscima i po prvi put jasno i nedvosmisleno stane na stranu svih sudija u Srbiji, na jednak način.

 


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading