TUĐMAN: "OLUJU" SMO DOGOVORILI ĆOSIĆ I JA

Autor: Boris KATANIĆ

Vesti

04.09.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski predsednik hvalio se pred svedocima da je tri godine pre zločinačke akcije takav rasplet već bio dogovoren sa tadašnjim prvim čovekom SR Jugoslavije.

Franjo Tuđman

Krvave tajne ratova u Hrvatskoj i Bosni devedesetih godina isplivavaju posle više od dve decenije. U ekskluzivnom serijalu Srpskog telegrafa javnosti stavljamo na uvid dosad neobjavljene izveštaje službi i transkripte prisluškivanih razgovora tokom 1994. i 1995. godine, koji otkrivaju pozadinu sukoba na području bivše Jugoslavije, prljave igre velikih sila i bezuspešne pokušaje srpskih političara u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini da im se suprotstave. Ima tu, nažalost, i direktnih, nepobitnih svedočanstava o izdaji svog naroda, žrtvovanju Srba u Krajini zarad nekih, navodno viših ciljeva, dogovorima koji su se sa neprijateljima pravili iza linije fronta.

Ono što smo objavili i nastavićemo da objavljujemo narednih dana pokazuje i kako su zapadne zemlje, a pre svega Amerika, direktno potpirivale sukobe i pomagale svojim pionima u Zagrebu i Sarajevu da direktno podrivaju sve mirovne inicijative i pokušaje da se zaustavi krvoproliće, istovremeno optužujući srpsku stranu za sve što se događalo.

S druge strane, kobnih grešaka, nesnalaženja, pogrešnih procena, ali i izdaje bilo je u Beogradu, Kninu, na Palama. 

Zapadni špijuni vršljali Bosnom prerušeni u novinare

Iz transkripta presretnutog razgovora Ejupa Ganića (član ratnog Predsedništva Bosne, osumnjičen za masakr pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici) i izvesnog Franca Bogena (javlja se iz Splita), 1. decembra 1994. godine u 21.38 časova, jasno je da mnogi zapadni novinari špijuniraju prilikom poseta Bosni.

Bogen: Hteo sam još pre dva dana da stignem u Sarajevo iz Splita. Međutim, iskomplikovalo se nešto. Sutra moram u Mostar, pa ću onda doći u Sarajevo. Imam molbu. Fric Kurc, novinar koji je pozitivno nastrojen prema muslimanima, treba da uđe u Bihać. Tu je još jedan, Štefan Švarc, on je već stupio u kontakt sa Silajdžićem da bi helikopterom bio prebačen iz Zagreba u Bihać. Možete li pomoći?

Ganić: Nažalost, trenutno nemamo nikakve veze sa Bihaćem. Možemo probati preko UNPROFOR. General Laprel je bio u Bihaću i možda će opet ići, ja ću insistirati da povede još nekog.

Bogen: Hvala, čujemo se sutra ponovo.

Ganić: Može, jedino ću od 11 do 15 časova biti kod Akašija.

Američko ulizivanje Ratku Mladiću

Presretnuti razgovor Amerikanca Dejvida iz centra komande u Sarajevu sa kongresmenom u Vašingtonu 9. decembar 1994.

Dejvid: Nekako ćemo spakovati Karadžića, problem će biti general Mladić.

Kongresmen: Ako smo stvarno ozbiljni da pokušamo nešto zajednički da uradimo sa Srbima, onda treba reći generalu da razgovara sa Mladićem. I to nekom visokorangiranom generalu, sa recimo pet zvezdica, jer Mladić ima osećaj da je on jedini general na tom terenu, a izgled za uspeh je veći ako se susretnu general i general, pa makar i na političkoj osnovi.

Dejvid: To je malo iracionalno, ali ko zna.

Fikret Abdić je prerušeni četnik

Dana 23. decembra 1994. Ejup Ganić telefonom daje intervju za BBC u vezi sa potpisanim primirjem. Transkript se odnosi na deo neformalnog razgovora novinara i Ganića.

Novinar: Postoji i buntovnik Abdić, koji nije obuhvaćen primirjem.

Ganić: Abdić postoji samo kao figura, on je u suštini četnik i pripada Srbima. Tamo kod njega se u stvari bore Srbi iz Hrvatske, a Abdić služi samo da bi uneo konfuziju. On sam nema nikakve vojne snage koje bi nešto poremetile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading