Šarčević u OŠ "Mihajlo Petrović Alas": Dve godine uspešnih obrazovnih reformi

Autor: Tanjug

Vesti

03.06.2019

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić posetili su danas osnovnu školu "Mihajlo Petrović Alas" kako bi videli različite primere sprovođenja reforme obrazovanja u Srbiji i na koji način učenici razvijaju ključne kompetencije za nastavak školovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Mladen Šarčević

U odeljenju prvog razreda prikazano im je na koji način učenici razvijaju ključne kompetencije za nastavak školovanja, kakvi su to projektni pristupi učenju i koje su inovativne metode u nastavi, dok su u digitalnom kabinetu razgovarali sa nastavnicom preduzetništva o međupredmetnim kompetencijama.

Šarčević je u izjavi za medije rekao da reforme obrazovnog sistema u Srbiji uspešno traju već dve godine i da je to važan sektor na kojem se grade i dobri odnosi u regionu, a kao primer naveo je dvodnevni sastanak "Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke", tokom kojeg će danas i sutra ministri prosvete u regionu, sa predstavnicima Evropske komisije i Unicefa, razgovarati o značaju ranog obrazovanja, unapređivanju socijalne inkluzije, priznavanju akademskih kvalifikacija...

 

Edukacija najbolja investicija

Navračić je istakao da je edukacija najbolja investicija u budućnost, jer današnja edukacija i današnji nivo edukacije mogu da odrede konkurentnost. 

Kako je kazao, to je razlog zašto EU podržava veoma važnu obrazovnu reformu u Srbiji. 

- Videli smo veoma ubedljive rezultate i argumente da podržimo tu reformu. Posetili smo ovu školu i vidimo da su u pojedinim aspektima srpske škole i učeitelji na čelu evropskih obrazovnih reformi. Videli smo preduzetničke sposobnosti i obrazovanje - kazao je Navračić. 

Dodao je da su radionice, posvećenost učitelja i đaka, veoma bitni sa stanovišta budućnosti i naveo da je zbog toga EU u protekle tri godine dala 24 miliona evra za reformu školstva u Srbiji. 

- Sada dolazimo do zaključaka i nadgledamo rezultate, pa ćemo onda razgovarati o budućim prilikama za našu saradnju - kazao je Navračić dodajući da postoje prioriteti za evropske obrazovne sisteme, koji su uglavnom u skladu sa prioritetima srpskog obrazovnog sistema. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading