Dačić: Prištini je sever Kosova "kamen u cipeli"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.05.2019

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sever Kosova je za Prištinu "kamen u cipeli" jer jedino tamo nemaju nikakav suverenitet i zato je cilj akcija ROSU da zaplaše i proteraju Srbe, kako bi Priština ostvarila suverenitet na celoj teritoriji, ocenjuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Prema njegovim rečima, jučerašnjom akcijom na severu KiM, Priština je želela da "demonstrira silu" i da, kako kaže, dokaže da može da "stane nogom" i na tu teritoriju.

- Možda to ljudi ne razumeju, ali dolazak ROSU u Gračanicu ili Štrpce nije nikakav ekskluzivitet. Oni tamo dolaze stalno, jer ne postoji odbrambeni mehanizam za sredine koje su na jugu i koje su okružene Albancima, ali je sever nešto sasvim drugo, sever je deo Kosova gde Priština nema nikakav upliv - rekao je Dačić za TV Pink.

Zato je za Srbiju suštinsko pitanje, kaže Dačić, da se sačuvaju svi odbrambeni sistemi na severu Kosova, i tu, ističe, ne misli na oružane snage ili nešto što predstavlja pripremu za rat.

- Priština pokušava da navikne međunarodnu zajednicu na svoje ponašanje. Znači da je njoj sve dozvoljeno, ali njihove takozvane akcije se pretvaraju u jedno maltretirnje srpskog stanovništva što pokazuje da bi oni voleli da se isele odatle - naveo je Dačić.

S druge strane, ističe, takvo ponašanje izaziva reakciju Srba i naveo da je moglo da dođe do teških posledica i nemira, te da Srbija, ukoliko međunarodna zajednica ne bi garantovala bezbednost našem narodu, morala da interveniše.

- Srbija bi bila prinuđena da reaguje, jer šta bi trebalo, samo da gleda kako neko proganja naš narod. Zato smo javno upozorili i Vučić je javno pozvao međunarodnu zajednicu da umire Prištinu inače će Srbija morati da interveniše - rekao je Dačić.

Koliko je situacija bila ozbiljna, ističe on, pokazala i jučerašnja reakcija funkcionerke Evropske unije Angeline Ajhors na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi, koja mu je pre početka sastanka rekla "nemojte ništa da radite".

- To znači da su razumeli ozbiljnost situacije da zaštitimo Srbe - podvukao je Dačić.

Govoreći o akciji Albanaca na severu Kosova, Dačić je podsetio da je dogovor sa NATO i Kforom da albanske snage ne smeju da dolaze na teritoriju severa Kosova bez saglasnosti Kfora i informisanja gradonačelnika srpskih opština i dodao da Albanci sada "igrom reči" da je to bila "policijska akcija" pokušavaju da osvoje i sever.

Upitao je kakve su to redovne policijske akcije, kada 90 oklopnih vozila ulazi na sever KiM, upotrebljavaju vatreno oružje i uznemiravaju srpsko stanovništvo.

Šef srpske diplomatije zapitao se i šta će biti u julu na sastanku u Parizu i da li je moguće razgovarati u uslovima u kojima Priština upotrebljava silu, a međunarodna zajednica to toleriše.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading