Reno stiže u Srbiju

Autor:

Vesti

29.05.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spajanje "Renoa" i "Fijat-Krajsler grupacije" šansa za kragujevačku fabriku! Ukoliko se obistini namera italijansko-američkog proizvođača automobila o spajanju sa francuskim rivalom, u igri bi bio i "Fijatov" pogon u Kragujevcu, gde bi, prema očekivanjima, u dogledno vreme mogla da počne proizvodnja nekog novog zajedničkog modela. Osim toga, ne isključuje se ni mogućnost da bi srpski radnici mogli da izrađuju delove za automobile francuskog giganta.

Foto: Ilustracija

Komentarišući vest da su "Reno" i "FKA grupa" nadomak spajanja, stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija kaže da ti pregovori mogu da traju jako dugo i da oni tek sada pokušavaju da vide kakve su ideje i jedne i druge strane.

- Kada bi interes "Fijata" bio da fabriku u Kragujevcu koristi u maksimalnom kapacitetu, ovaj potez bi teoretski mogao da ima pozitivne efekte jer bi tamo mogli ne samo da se rade "Fijatovi" modeli već i francuski automobili - kaže Bušatlija.

Međutim, u "FKA Srbija" zasad nema komentara tim povodom.

Bušatlija: Kada bi se iskoristili maksimalni kapaciteti u Kragujevcu, mogli bi ne samo da se rade "Fijatovi" modeli već i francuski automobili

Podsetimo, "Fijat-Krajsler" predložio je spajanje sa "Renoom", a zajednička kompanija bi, uz "Folksvagen" i "Tojotu", bila među tri najveća proizvođača automobila na svetu.

Spajanje vredno 33 milijarde evra, prema njihovim navodim, predloženo je kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto-industrija ubrzano okreće razvoju i proizvodnji električnih i autonomnih vozila.

8,7 miliona vozila godišnje proizvodila bi nova kombinovana kompanija

- Kombinovana kompanija proizvodila bi 8,7 miliona vozila godišnje i uštedela pet milijardi evra svake godine tako što bi delila istraživanja, kupovinu i druge aktivnosti - kažu u "Fijatu", dodajući da po sporazumu neće biti zatvaranja postrojenja, a uštede bi se iskoristile za ulaganja u trku za proizvodnju električnih i autonomnih vozila.

Vlasništvo pola-pola

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Fabrika automobila u Kragujevcu

Zajednička kompanija bila bi u vlasništvu 50:50 "Fijata" i "Renoa"

Odbor "Renoa" je posle sastanka u sedištu kompanije saopštio da će "sa interesovanjem proučiti" uslove predloženog spajanja.

Italijansko-američka kompanija "Fijat-Krajsler" jača je na američkim i SUV tržištima, dok je "Reno" jači u Evropi i na razvoju električnih vozila.

Činjenice o fabrici u Kragujevcu

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

- 20.000 automobila fijat 500L trebalo bi da bude proizvedeno do kraja maja

- 4.500 radnika živi od ove kompanije

- 4,1 milijarda evra iznosio izvoz iz kragujevačke fabrike u prvih 11 meseci 2018.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading