Tači traži hitno ujedinjenje Kosova i Albanije

Autor:

Vesti

29.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad god nema pravog odgovora za loše odnose sa Beogradom, kosovski predsednik Hašim Tači, baš kao i njegov ortak Ramuš Haradinaj, preti ujedinjenjem lažne države sa Albanijom. Tako je i sada, uz poruku o potrebi "korekcije nepravde prema Preševskoj dolini i Albancima", ponovo najavio stvaranje "velike Albanije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Preševska dolina treba da se pridruži Kosovu, baš kao i Kosovo, koje bi trebalo prirodno da se pripoji Albaniji pod zajedničkim kišobranom EU ili samo pod albanskim kišobranom ako EU nastavi da zatvara svoja vrata za nas - napisao je Tači pre dva dana, reagujući na poziv da se pomiri sa bivšim predsednikom Albanije Salijem Berišom.

On ide korak dalje i predlaže u govoru povodom 20. godišnjice bitke na Paštriku da bi najbolje rešenje bilo da dva parlamenta, u Prištini i Tirani, donesu "deklaracije o volji naroda Kosova i Albanije da žive u zajedničkoj državi bez granica".

Tači: Lakše je ostvariti san o ujedinjenju sa Albanijom nego odlazak Srbije sa Kosova

U opštini Has, u Albaniji, Tači nije imao dileme kada je izjavio da će se "Kosovo i Albanija u bliskoj budućnosti ujediniti".

Dodao je da je "lakše ostvariti taj san nego odlazak Srbije sa Kosova".

Snovi frustriranog političara

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tačijeve izjave osudili su i analitičari u Prištini koji ih vide kao deo prazne političke retorike. Politikolog Ramuš Tahiri kaže da je Tači frustriran situacijom na Kosovu, unutrašnjim razlikama, kao i procesom dijaloga sa Srbijom. Njegov kolega Artan Muhaćiri smatra da je Tačijeva najava ujedinjenja "potpuno neutemeljena u političkoj stvarnosti", kao i da se ne zna kome se on obraća.

Da su ovakve poruke izuzetno opasne, upozorava bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Jovanović: Kad imamo jednu državu i jednu lažnu tvorevinu, Tačijeva izjava ima više taktički cilj

- U odnosima Srbije i Albanije takva izjava bi značila smrtni udarac dobrim odnosima dveju država. U ovom slučaju, kad imamo jednu državu i jednu lažnu tvorevinu, nepriznatu od polovine sveta, ona ima više taktički cilj. Pred nastavak iščekivanih pregovora Albanci sa Kosova tako hoće da prošire spisak svojih zahteva, koliko god oni bili nerazumni i nerealni, da bi lakše mogli da proture pravi cilj, a to je priznanje nezavisnosti na celokupnoj kosovskoj teritoriji. Tako bi, zapravo, hteli da predstave kao žrtvu to što "odustaju" od Preševa i Bujanovca - smatra Jovanović.

Anđelković: Ovakvi Tačijevi stavovi nisu ništa novo

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

- Tu se radi o velikoalbanskom projektu, o nečemu što je nacionalni cilj političkih lidera i Kosova i Albanije. Jasno je da šta god oni da pričaju, i kada ne govore o "velikoj Albaniji", oni takvu politiku vode. Njima je cilj da pripoje Kosovo Albaniji, da osvoje deo teritorije centralne Srbije, južni deo Crne Gore, Makedonije, pa i Grčke. Druga strana medalje je što su to nerealne ambicije. Mislim da će, kao i mnogi drugi narodi koji su imali ekstremne ideje, pre ili kasnije, Albanci to skupo platiti - istakao je Anđelković za Srpski telegraf.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading