Salvini prvo pomenuo našu zemlju nakon velike pobede: Rađa se nova Evropa, Srbija je po svemu njen deo!

Autor:

Vesti

28.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova Evropa je rođena, a Srbiji je mesto u njoj, poručio je italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, čija je Liga odnela ubedljivu pobedu na izborima za Evropski parlament u toj zemlji osvojivši impresivnih 33 odsto glasova. Ono što je posebno značajno, novi lider Evrope, kako ga mnogi nazivaju, Srbiju je od svih zemalja prvu pomenuo u obraćanju nakon saopštavanja izbornih rezultata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
SLAVLJE Salvini zahvaljuje Italijanima

- To da Srbija bude deo evropske zajednice je nešto što je geografski, društveno, kulturno gledano interesantno. A Turska ne, nema blage veze s tim. Ali proširenje EU i inteligentno uključivanje nekih bliskih naroda, zašto da ne? - istakao je Salvini i podsetio da se nedavno video i razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

GLOBALNI AKTER

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Srpski telegraf je ocenio ovu izjavu kao izuzetno značajnu i poručio da je veoma važno da širimo krug naših prijatelja.

- A Salvini je veoma važan politički faktor u Italiji i Evropi - istakao je Dačić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za naš list kaže da je poruka potpredsednika Salvinija kao političara tvrđe desnice, ali koji nije protiv opstanka EU, svakako pozitivna i odgovorna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Salvinijevi najveći saveznici u EU

  • Slobodarska partija (Austrija)
  • Orban i njegova partija FIDES (Mađarska)
  • Marin le Pen i njen Nacionalni savez (Francuska)
  • Jeroslav Kačinjski i Pravo i pravda (Poljska)
  • Finski nacionalisti
  • Danska narodna partija.
  • Robert Fico, partija Smer (Slovačka)

- On uviđa da je kredibilno proširenje na evropske zemlje koje pripadaju evropskom, ne samo geografskom već i istorijskom i kulturološkom identitetu, što Srbija svakako jeste, politika koja može da bude instrument regenerisanja ekonomske, geopolitičke i bezbednosne snage EU, koja želi da se osnaži kao globalni akter - ističe Joksimovićeva.

Politički analitičar Srđan Perišić ocenjuje, takođe, Salvinijeve reči o Srbiji kao pozitivne.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Salvini i Vučić

- Salvini spada u grupu nove politike koja se stvara u Evropi, a koja je kritična prema EU. On je praktično protivnik ovog njenog sadašnjeg izgleda. Kada je izjavio da nas vidi u evropskoj zajednici, on pod tim misli na Evropu nacija, gde će svaka država voditi računa o sopstvenim interesima i neće se na nju vršiti nikakvi pritisci iz centrale u Briselu - navodi Perišić.

Reakcije iz Srbije

Dačić: Salvini je veoma važan politički faktor u Evropi
Popović: Uz pomoć evropskih prijatelja nastavljamo i borbu za Kosovo
Joksimovićeva: Ovo je odgovorna i pozitivna poruka
Perišić: Salvini nas vidi kao deo nove Evrope nacija
Jovanović: Salvini jača onaj deo Evrope koji podržava ulazak Srbije u EU

IDEMO DALJE!

Ministar Nenad Popović ocenio je da će pobeda grupe Evropa sloboda i nacija sigurno dovesti do stvaranja pravednije Evrope.

- U novom sazivu Evropskog parlamenta imamo naše prijatelje, sa kojima nastavljamo saradnju i borbu za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu - naglasio je Popović.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović ocenjuje za Srpski telegraf da Salvini jača onaj deo Evrope koji podržava ulazak Srbije u EU:

- Širi se krug evropskih političara koji smatraju da Srbija treba da bude unutar Unije. Posle niza drugih sada i Salvini ojačava takvu orijentaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading