Srpski telegraf poklanja dodatak "Penzioner": Srpske penzije rašće kao u Švajcarskoj!

Autor:

Vesti

26.05.2019

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno je stigla najava vesti koju su penzioneri dugo čekali. Nakon posete misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Beogradu i razgovora sa srpskim zvaničnicima, mnogo smo bliže odluci o tome koji će model biti usvojen za redovnu godišnju indeksaciju (uvećavanje) penzija.

RepublikaFoto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ
Foto: Ilustracija

Po svemu sudeći, ukoliko ne dođe do nekog preokreta u narednom periodu, od sledeće godine primanja najstarijih usklađivaće se po takozvanom švajcarskom modelu. To znači da će jednom godišnje penzije rasti u procentu koji se dobija kombinovanjem stope inflacije i rasta prosečne zarade, najverovatnije, u srazmeri od po 50 odsto). Konkretno, penzije bi rasle onoliko koliko je stopa inflacije (recimo, 3%) podeljeno sa dva, plus onoliko koliko je porasla prosečna zarada (recimo, 8%) opet podeljeno sa dva. Onda bi se te dve cifre sabrale i dobio tačan procenat uvećanja. U ovom primeru penzije bi porasle 5,5% (1,5% + 4%).

Više o povećanju penzija, ali i o mnogim drugim temama interesantnim pripadnicima trećeg doba, čitajte u dodatku "Penzioner" koji Srpski telegraf poklanja svakog ponedeljka svojim čitaocima!

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading