Pusti Suljini snovi! Ugljanin želi specijalni status za Sandžak

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

26.05.2019

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu.

RepublikaFoto: Tanjug
Sulejman Ugljanin

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

- Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba - navodi se na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička saradnja, kulturno-prosvjetna, ekonomska saradnja "i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom".

Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale "Ustavom Sandžaka".

- Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku - navodi se u Inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, i nezavisno sudstvo.

Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

- Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage - navedeno je u Inicijativi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading