VOZAČI, OPREZ! Makedonska policija reketira na granicama

Autor: informer.rs

Vesti

02.09.2017

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski policajci na granici kod Tabanovaca varaju vozače iz Srbije tako što ih na prevaru namame u zabranjenu traku, pa im posle pišu kazne.Jedan policajac mi je rekao da se otvara slobodna traka i da mogu da prođem, ali me je nekoliko stotina metara dočekao drugi i napisao mi kaznu 50 evra, kaže Marko M. (25) iz Beograda

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Makedonski policajci brutalno reketiraju naše vozače na srpsko-makedonskoj granici kod Tabanovaca tako što ih na prevaru namame u zabranjenu traku, pa im posle pišu kaznu 50 evra.

Što je najgore, Makedonci za lažnu "kaznu" ne pišu nikakvu priznanicu, već našim vozačima kažu da odmah daju pare ili da se vrate u Kumanovo ako žele da dobiju potvrdu!

Pikiraju mlade

Kako piše Informer, prevaranti iz Tabanovaca uglavnom pikiraju mlađe vozače iz Srbije, koji deluju naivno i neiskusno! Takođe, na njihovoj meti su i oni koji su sami u kolima jer ne mogu da se brane u slučaju sukoba.

Kada me je zaustavio, makedonski policajac mi je rekao da mu odmah dam 50 evra ili da odem nazad u stanicu u Kumanovo i platim kaznu.

- Stigao sam na makedonsko-srpsku granicu kod Tabanovaca, stao u kolonu i čekao da dođem na red da pređem u Srbiju. Odjednom, iz suprotnog smera naišao je policijski auto makedonskih oznaka i mlađi muškarac mi je rekao da slobodno uđem u susednu, praznu traku jer se navodno upravo otvara. Da stvar bude još gora, ekrani sa signalizacijom nisi radili i nisam mogao da proverim da li je traka zaista otvorena. A i pomislio sam, zašto bi me policajac lagao?! Onako umoran jedva sam čekao da pređemo granicu i odmah sam krenuo... - objašnjava Marko M. (25.) iz Beograda i dodaje da je na samom prelazu doživeo šok:

- Kod kućice na prelazu nas je dočekao policajac i odmah upozorio da smo ušli u zabranjenu traku i da moramo da platimo kaznu. Šokiran, rekao sam mu da me je njegov kolega uputio u ovu traku, ali on mi je odgovorio da ne zna o čemu pričam. Kazao mi je doslovce: "Odakle ti ideja da je ova traka otvorena? Slušaj, možeš da se vratiš u Kumanovo da platiš kaznu, a možeš i da sačekaš ovde i slediš instrukcije." Parkirao sam se sa strane, kada mi je dva minuta kasnije prišao treći policajac, rekao mi da mu ostavim 50 evra u pasošu pored slike i da mogu da idem dalje. Nisam imao snage da se ubeđujem, uradio sam kako je tražio, samo da što pre stignem u Beograd. Makedonac je uzeo pasoš, pare stavio u džep, lupio pečat i poželeo mi srećan put - ispričao nam je Marko i rekao da je svojim očima video da makedonski policajci na isti način reketiraju bar još troje srpskih vozača koji su bili iza njega u koloni.

Prijaviti prevaru

Urednik emisije SAT Mirko Alvirović kaže da ga ne čude ovakve prevare i napominje da i među policajcima i carinicima očigledno ima onih koji pokušavaju da zloupotrebe svoj položaj.

- Ovo su ozbiljne stvari i mislim da slučaj moraju da ispitaju sve nadležne institucije! Najveći problem je što na graničnim prelazima signalizacija za slobodne trake ne radi, pa vozači pojma nemaju gde da stanu. Zato i dolazi do ovakvih zamki i plaćanja "nepostojećih" kazni. Čim je policajac tražio da se novac stavi u pasoš bez dokaza o plaćenoj kazni, jasno je da stvari nisu čiste - ističe Alvirović.

Sa njim je saglasan i Jovica Mitić iz Auto-moto saveza. On apeluje na sve srpske vozače da ovakve ili slične situacije odmah prijave ili srpskoj graničnoj policiji ili AMSS.

- Ovo je skandalozno i šokiran sam da se tako nešto radi na graničnim prelazima. Pretpostavljam da je ovo neka nova zamka, pa zato molimo sve naše turiste da svaku nepravilnost prijave nadležnima - naglašava Mitić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading