Bugari i Nemci smestili Srbiji NATO bombe: Operacija "Potkovica" najveća laž usmerena ka našoj zemlji

Autor: Tanjug

Vesti

23.05.2019

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija "Potkovica" jedna je od najkontroverznijih epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine, prvenstveno zbog toga što nikada nije dokazano postojanje tog plana. Naime, reč je o klasičnoj manipulaciji kojom je trebalo da se dokaže kako su Srbi programirali etničko čišćenje Kosova, a što je i bio izgovor za intenziviranje bombardovanja SRJ.

RepublikaFoto: facebook.com/Neven Djenadija
NATO zlikovci

Međutim, prava istina je da je dokument proizvod operacije bugarske obaveštajne službe, koju su nazvali "Potkova".

Dokument je nastao na osnovu izveštaja Posmatračke misije OEBS, prema kojima su se jedinice srpskih snaga, neposredno pre početka rata, nalazile na obodima Kosova, što je bugarske analitičare i navelo na naziv "Potkova".

Bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske Nadežda Nejinski priznala je da je bugarska vlada došla u posed tajnog dokumenta "Operaciji potkovica", a da ga je ona lično predala nemačkom ministru spoljnih poslova Joški Fišeru, odnosno NATO, iako su obaveštajne službe upozorile da ne mogu u potpunosti da potvrde verodostojnost informacija tog plana.

Izjava bivše ministarke predstavlja prvo priznanje nekog od bugarskih zvaničnika da je taj dokument nastao u Bugarskoj, kako su već godinama tvrdili nemački obaveštajci perući ruke od čitave te afere.

Taj lažni dokument je obaveštajna propaganda uperena protiv Srba

Nikola Šainović, potpredsednik Vlade SRJ

 

 

Ona nije rekla kada je taj dokument predala Fišeru, ali je više nezavisnih izvora potvrdilo da se to dogodilo "par sedmica pre" početka operacije vazdušnih udara protiv Jugoslavije.

Komentarišući ove navode, bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije i premijer Srbije koji je bio član srpskog pregovaračkog tima u Rambujeu Nikola Šainović kaže da je taj dokument izmišljen da bi naštetio Srbima.

- Takav dokument nikada nije postojao, to je obaveštajna izmišljotina, a to je priznao i nemački ministar odbrane u to vreme. Haški tribunal je imao uvid u sve dokumente i istražio ih, tako da takav plan ili papir nije postojao. Hag je imao uvid u sve akcije naše vojske, sve je dostavljeno njima. Upotrebili su to kao obaveštajnu propagandu uperenu direktno protiv Srba. Povremeno u Evropi nastane ta euforija pritiska na Srbiju, pa se plasiraju razne izmišljotine, to se savršeno uklapa u prištinski scenario - zaključuje on.

Operacija "Potkovica"

* najkontroverznija epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine

* postojanje tog plana nikada nije dokazano
* osmišljen kako bi se utišali protivnici rata, pre svega u Nemačkoj
* dokument prvi javnosti predstavio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping

Ućutkani protivnici bombardovanja

Dokument operacije "Potkovica" prvi je javnosti predstavio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping, koji je 7. aprila 1999. godine tvrdio da je nalaz obaveštajnih službi krunski dokaz Miloševićevog plana za etničko čišćenje Kosova, koji je NATO dve nedelje ranije krenuo da spreči. Šarping je ovaj dokument izneo javnosti, uprkos jasnim upozorenjima nemačkih obaveštajaca da ne postoje dokazi da je taj dokument autentičan, kao i da dolazi iz krajnje sumnjivih izvora, ali je sjajno poslužio kako bi se marginalizovali svi protivnici intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading