Dačić za Srpski telegraf: Dva puta sam izbegao smrt u istom danu

Autor:

Vesti

24.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekla dva dana i put u Somaliju srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pamtiće dok je živ. On je u razmaku od samo nekoliko sati dva puta izbegao smrt, prvo u terorističkom napadu, a zatim u avionu koji je otkazao tokom leta iznad mora.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

DEVETORO POGINULO

Šef diplomatije za Srpski telegraf opisao je dramatične trenutke u Somaliji, gde je bio u zvaničnoj poseti, i sve ono što se dešavalo tokom povratka u Srbiju. Prvo je govorio o napadu i velikoj eksploziji u Mogadišu koji su izveli teroristi El Šababa, povezani sa Al Kaidom.

Napad se dogodio u neposrednoj blizini predsedničke palate, u kojoj je u toku bio sastanak Dačića i predsednika Somalije Mohameda Abdulahija Mohameda Farmađa.

Poginulo je najmanje devet ljudi, uključujući i bivšeg šefa diplomatije Somalije, a ranjeno je 13 osoba, mahom vojnika.

Avion se pokvario iznad mora, sreća pa je Atina bila blizu i tamo smo prinudno sleteli

- Čuli smo snažnu eksploziju i sve se zatreslo. Kako su mi rekli, meta napada bio je bivši ministar spoljnih poslova Somalije, koji je i poginuo tom prilikom. Eksplozija je zaista snažno odjeknula i predsednik Somalije se trgnuo na to. Mi smo na to navikli, nas su bombardovali, a on mi je rekao na to da bi, da su ovde bili neki sa Zapada, oni odmah pobegli - prepričao je Dačić.

Jednom izbegao let pokvarenim avionom

Ivica Dačić i inače nema sreće sa avionima, pa je tako u avgustu prošle godine, kada je trebalo da leti u Beč upravo remontovanim Vladinim avionom, letelica otkazala. Tada je ministar otišao u Austriju drugim, manjim avionom, koji ima samo pet mesta, pa je bio prinuđen da smanji broj članova delegacije. I u decembru 2012, u vreme dok je bio premijer, Dačič nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar jer je kvar na avionu ustanovljen tek kada je sa delegacijom ušao u avion, pa se čekala nabavka novog dela.

BEZ EVAKUACIJE

Šef srpske diplomatije je rekao i da nije bilo evakuacije zaposlenih i gostiju u predsedničkoj palati. Problemima tu, međutim, nije bio kraj.

- Kad smo se nakon svega ukrcali u avion u Somaliji, svima nam je laknulo jer smo spasli žive glave. Onda nam, usred leta, i to nad morem, jave da se pojavio kvar na avionu i da moramo prinudno da sletimo. Stvar je bila veoma ozbiljna, kasnije smo saznali da se upalio senzor koji je pokazao da se pregreva baterija. Kako su nam objasnili, od pregrevanja ta baterija može da eksplodira. Srećom pa je Atina bila blizu i tamo smo sleteli - priča Dačić za Srpski telegraf.

Ministar kaže da je nekoliko puta pomislio hoće li se više završiti ovo baksuzno putovanje.

- Odahnuo sam tek kad smo stigli u Srbiju - kaže on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading