Srbija uvodi kontramere Prištini

Autor: Novosti, Republika

Vesti

22.05.2019

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Od arbitraže se odustalo jer se, UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

- U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u medjunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove 'državnosti', zbog čega je opcija arbitraže i odbačena - navodi izvor "Novosti".

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju medjutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading