Nacionalni savet Crnogoraca u Srbiji frapiran bezumljem u Vladi Crne Gore!

Autor: Republika

Vesti

22.05.2019

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najoštrije osuđujemo usvajanje predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica od strane Vlade Crne Gore. Iako ovaj predlog zakona nominalno nosi karakter garanta verskih prava, on je u svojoj suštini usmeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne verske zajadnice, Srpske pravoslavne crkve, navodi u saopštenju Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iz Nacionalnog saveta Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji dalje navode:

"Eparhije SPC, a pre svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, dale su nemerljiv doprinos kako stvaranju, tako i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori. Nemoguće je zamisliti ne samo kulturni, nego i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku nam crkvu tokom stoleća izazova i nedaća.

Otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori produbiće se podele između dva naroda istoga korena i otvoriti vrata sukobima čije se posledice ne mogu ni sagledati.

Crnogorcima u Srbiji Crna Gora je zemlja porekla, a Srbija zemlja izbora i budućnosti naše dece. Stoga smo mi prirodno najzainteresovaniji za prosperitet obe države, a zakoni poput ovog će ozbiljno ugroziti stabilnost naše matice.

Apelujemo na sve poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko opredeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savesti, svesni svih konsekvenci svog postupka, štiteći ne samo fundamentalna ljudska prava pripadnika najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori, već i sveopšti međuetnički sklad u državi."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading