Francuzi udarili rampu Šiptarima: Nisu odobrili viznu liberalizaciju Kosova

Autor: Srbija danas, Republika

Vesti

18.05.2019

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska i nekoliko zemalja EU smatraju da u ovoj fazi samoproglašeno Kosovo nije ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva evropskih i inostranih poslova Francuske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Tzv. kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, najavio je članovima svoje partije da bi odluka o viznoj liberalizaciji za samoproglašeno Kosovo mogla da bude doneta u septembru i tom prilikom rekao da za ovo pitanje postoji puna podrška Nemačke, zbog čega je to "završena stvar", prenosi Srbijadanas

- Tači je održao konferenciju za vize. Sutradan Sehofer, na prijemu mi je rekao imaš pozdrave od kancelarke Merkel. Imamo jedinstven stav prema vizama. Ušli smo na sastanak, on je rekao pričali smo o ovoj temi sa kancelarkom, ovi će se onesvestiti kada shvate, mi smo za liberalizaciju viza i to odmah - poručio je početkom maja Haradinaj.

Međutim, prema analizi koju je objavio Dojče Vele na albanskom jeziku, zbog činjenice da za viznu liberalizaciju potrebno da glasa više od 55 procenata država članica Šengena, uz uslov da istovremeno predstavljaju 65 procenata ukupne populacije zemalja Šengen zone, malo je verovatno da vizna liberalizacija bude odobrena bez Francuske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Međutim, procesu vizne liberalizacije samoproglašenom Kosovu izostaje upravo podrška ove zemlje.

Naime, francuska senatorka Elen Konvej Mure je juče na svom zvaničnom sajtu objavila odgovor Ministarstva evropskih i inostranih poslova Francuske u vezi sa ovim pitanjem. U odgovoru se objašnjava tok rasprave o liberalizaciji viznog režima za samoproglašeno Kosovo u kom se konstatuje da je Evropska komisija ocenila da su tehnički uslovi za liberalizaciju viza ispunjeni, te da je Evropski parlament potvrdio ovu ocenu, ali se dalje navodi da se neke od država članice ne slažu sa tom ocenom.

- Francuska, međutim, smatra, pored nekoliko država članica, da u ovoj fazi nisu ispunjeni svi uslovi. U pogledu vladavine prava, pozitivni pomaci su suviše novi da bi u dovoljnoj meri zaustavili fenomen korupcije. Nastavak reformi se stoga čini neophodnim, kako bi one proizvele opipljive efekte na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala. Novousvojeni zakoni c"e se morati implementirati brzo i održivo - precizira se u odgovoru.

Senatorka je ovaj odgovor objavila uz komentar da "izražava žaljenje zbog nedostatka ambicije i hrabrosti francuske države po pitanju vizne liberalizacije za građane samoproglašenog Kosova".

- U odgovoru Ministra evropskih i inostranih poslova na moje pitanje nema ohrabrujućih naznaka da su uzeta u obzir legitimna očekivanja stanovništva koje se tretira nejednako u odnosu na druge države Zapadnog Balkana - navodi  Konvej Mure.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading