Hrvat odlučuje da li će Srbija u EU?

Autor:

Vesti

18.05.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnu poziciju u jednom od tri najvažnija tela Evropske unije, Evropskoj komisiji, mogao bi uskoro da zauzme hrvatski premijer Andrej Plenković, koji bi na taj način dobio mogućnost da vedri i oblači o najvažnijim pitanjima u Briselu, pa, podrazumeva se, i o budućem ulasku Srbije u Uniju.

RepublikaFoto: Tanjug/L. S. DOMINIĆ
Andreej Plenković

Na to je ukazao uticajni američki list Fajnenšel tajms (FT), navodeći da, ukoliko se zakomplikuje skori izbor predsednika Evropske komisije i ako to mesto ne pripadne nijednom od takozvanih spicen-kandidata, može lako doći do toga da njega preuzme neko potpuno novo ime. A spicen-kandidata je trenutno šest - Manfred Veber ispred Evropske narodne partije, socijaldemokrata Frans Timermans, Margret Vestage ispred Alijanse liberala i demokrata za Evropu, Ska Keler iz grupe Zelenih, Jan Zahradil iz Alijanse reformista za Evropu i Niko Kue iz Evropske levice. Njih su predložile vodeće evropske partije, međutim, ukoliko novoformirani Evropski parlament, za čiji se novi saziv izbori održavaju od 23. do 26. maja, ne izabere niko od njih, pristupa se novom predlaganju kandidata, među kojima je, kako se navodi, i Plenković.

- On ima dugogodišnje iskustvo u EU i sjajno poznaje Uniju, a sada ima iskustvo i u vođenju stranke i vlade - navodi FT i podseća da to nije prvi put da hrvatski premijer izbije u prvi plan kada je u pitanju neka čelna pozicija unutar Unije, imajući u vidu da se ranije govorkalo da je on posebno spreman baš za tako nešto i da je samo slučajno završio kao lider vlade u Zagrebu.

HDZ: Svi očekujemo da će u budućnosti Plenković biti na jednom od najistaknutijih položaja u Evropi

Povodom napisa FT u petak je Plenkovićeva stranka HDZ dala prilično diplomatski odgovor, te je ostalo nejasno da li je on zaista na korak do obavljanja važne funkcije u EU.

- Niko od nas ne očekuje da će u sledećem sazivu Evropske komisije Plenković otići u Brisel, ali svi očekujemo da će u budućnosti biti na jednom od najistaknutijih položaja u Evropi - rečeno je iz stranke, dok je iz vlade Hrvatske poručeno da je Plenković ponovio više puta da je "on hrvatski premijer i da mu je to posao".

Kako se bira čelnik Evropske komisije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žan Klod Junker odlazi: Bio je 5 godina na čelu Evropske komisije

- sve članice EU nominuju po jednog kandidata za tu funkciju

- od 2014, međutim, to čine sve evropske političke partije i to su takozvani spicen-kandidati

- stranka koja osvoji najveći broj mesta u Evropskom parlamentu može da imenuje i predsednika komisije

- ipak, očekuje se da će o svakom kandidatu parlament glasati nakon što bude sazvan

- da bi neko bio izabran potrebno je da osvoji većinu plus jedan glas

- ukoliko se to ne dogodi, nove kandidate će imenovati države članice EU

Inače, očekivano je da ove godine lako propadne načelo spicen-kandidata, budući da postoje velike razlike između šefova država i vlada članica EU. Takođe, mnogi kritikuju taj oblik izbora koji je u poslednjih 15 godina omogućio da čelne pozicije unutar Unije obavljaju isključivo predstavnici najmoćnije Evropske pučke stranke (EPP). Ukoliko na ovogodišnjem glasanju najveću podršku odnese Manfred Veber, to bi značilo još jedan uspeh za EPP.

I Angela zadržava moć, napala Kinu, Rusiju i Ameriku

RepublikaFoto: AP/K. NIETFELD
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel prethodnih dana je brojnim komentarima pokrenula spekulacije da će ona u budućem uređenju EU imati neku važnu funkciju. Najnovija izjava u nizu usledila je u petak, kada je navela kako su najveći neprijatelji Evrope Kina, Rusija i Amerika, nagovestivši tako potencijalni put buduće politike Unije. To bi, podrazumeva se, bilo moguće ako bi ona pre 2021. napustila mesto kancelara Nemačke.

Podsetimo, predsednik komisije biće izabran neposredno nakon formiranja novog Evropskog parlamenta, čiji poslanici dobijaju mandat za narednih pet godina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading