Sabor SPC potvrdio: Kosovo sastavni deo Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.05.2019

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je danas da je na godišnjem zasedanju u Beogradu potvrđen "jednoglasan i nedvosmislen" stav, izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima, u maju i novembru, da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i ističe da je to stav arhijereja SPC, a ne, kako kažu, politički stav.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

Kosovo i Metohija je, navodi se, kao takvo definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju Sabora dostavljenom medijima se navodi i to da ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje tzv. "zamrznutog konflikta", već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena.

Arhijereji su istovremeno podržali svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona o pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru KiM, kao južne pokrajine Srbije. Dijalog bi, navodi se, trebalo voditi u kotnekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih ljudskih prava naroda, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite srpskih svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.

Ukazuje se da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu tzv. kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije.  Zato je, navodi se, za Sveti arhijerejski Sabor SPC neprihvatljijva bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje.

Takva rešenja, smatra Sabor, dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu. Ističe se da je to stav arhijereja SPC, a ne, kako kažu, politički stav. Reč je o stavu arhijereja, kao odgovornom pastirskom i istorijskom stavu, koji proizilazi iz vekovne borbe SPC da očuva opstanak vernog srpskog naroda i svetinja na vekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg narodam, navodi se u saopštenju.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Dejan

17.05.2019 15:50

То је у реду за нас Србе! Шиптари кажу да је Косово независна држава! Може ли се из тих позиција то решити?

Stanko

17.05.2019 16:25

Država i crkva će udruženi pronaći najbolje rešenje.

Lela

17.05.2019 21:47

Naravno, uvek bilo i bice!

Ljubinka

17.05.2019 22:52

Po Ustavu naše države, po Božijim i ljudskim zakonima. Kosmet je Srbija, sada i zauvek.