Vladika sramoti pravoslavlje: Odrekao se Svetog Save, propagira Noć veštica

Autor:

Vesti

17.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici SPC u Americi zatražili su od vrha Srpske pravoslavne crkve da hitno smeni episkopa zapadnoameričkog Maksima Vasiljevića zbog, kako su naveli u peticiji, njegovog skandaloznog delovanja i trošenja crkvenog novca.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Maksim Vasiljević

U pismu koje su prekjuče vernici SPC uputili patrijarhu Irineju i svim episkopima, navode da episkop Maksim smenjuje "nepodobne" sveštenike koji su, kažu, gradili srpske hramove.

- Umesto njih, dovodi sveštenike Amerikance i sebi podobne, uvodi novotarije u bogosluženje i forsira engleski jezik. Eparhijski novac se nekontrolisano troši, te je od njegovog dolaska u Kaliforniju eparhijska kasa je maltene prazna - tvrde potpisnici pisma.

Navode i da ovaj episkop veoma često ne govori istinu, da su izgubili poverenje u njega, te da mu oštro zameraju što u crkvi propagira obeležavanje američkog praznika Noć veštica.

- Zbog svega toga većina parohijana, a naročito roditelja sa decom, ne dolazi u crkvu kada služi vladika Maksim, jer ne žele da vide nešto što će ih zbuniti i sablaznuti - navode vernici.

Za Maksima Sveti Sava ilegalac

Foto: Public
Sveti Sava

Podsećaju i da je upravo Maksim jednom prilikom izjavio da veruje u Darvinovu teoriju, kao i da je Sveti Sava nelegalno stekao samostalnost za SPC, te da je otvoreno podržao "razbojništvo carigradskog patrijarha u Ukrajini".

Dobro upućeni u dešavanja u SPC kažu da je ovo samo vrh ledenog brega, imajući u vidu da je ovaj episkop u crkvi "Sveti Stevan" u Los Anđelesu, gde i stoluje, odavno skinuo sliku Svetog Save i na to mesto stavio svoju sliku. Izgubio je takođe ženski manastir u Arizoni jer se sestrinstvu, kako se tada pisalo, smučilo njegovo zastranjivanje, pa su kolektivnom odlukom pristupile Ruskoj crkvi. Takođe, na sajtu njegove eparhije nema imena Srpska pravoslavna zapadnoamerička eparhija, već stoji samo naziv na engleskom.

Episkop Maksim inače već mesecima javno vodi rat sa episkopom Irinejem bačkim podržavajući, za razliku od Sinoda SPC, autokefalnost ukrajinske crkve.

Maksim sa zida skinuo sliku najvećeg srpskog sveca i na njeno mesto stavio svoju, tvrde vernici

Čak je postojala bojazan da će njih dvojica nastaviti sukob na zasedanju Sabora SPC. Stručnjaci smatraju da bi upravo Irinej mogao Maksimu doći glave.

- Od ovog pisma koje je upućeno od strane vernika SPC iz Amerike, mislim da je veće pitanje da li će Maksim preživeti zahteve Irineja Bulovića za njegovu smenu - smatra verski analitičar Draško Đenović.

Iako smo juče pokušali da stupimo u kontakt sa episkopom Maksimom, koji prisustvuje zasedanju Sabora SPC, on nam se do zaključenja ovog broja nije javljao na pozive. Nismo uspeli da za komentar dobijemo ni vladiku Irineja bačkog.

Stanković: Jedinstvo je više nego potrebno

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za Srpski telegraf da nema ničeg goreg nego kada najuglednija institucija našeg naroda, a SPC, kaže, to svakako jeste, ima problem na relaciji vernici-sveštenstvo.

- Šteti ugledu Crkve i u dijaspori i Srbiji to što patrijarh dobija ovakve zahteve. Njih ne treba potceniti, već ih treba temeljno i precizno ispitati. Srbiji i Srbima, bilo gde živeli u ovom trenutku, više je nego potrebno jedinstvo, a svakom ko je predstavnik Crkve na najvišem nivou, a episkopi to jesu, neophodno je poverenje vernika i ugled u društvu - kaže Stanković.

On napominje da je posebno loše što se sve ovo dešava u dramatičnom trenutku za državu Srbiju i srpski narod.

- Zato spor mora pod hitno da se reši. I na korist vernika i zarad zaštite ugleda i dostojanstva SPC - zaključuje Stanković.

U Americi priča jedno, u Srbiji drugo

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Irinej Bulović

Na aktuelnom zasedanju Sabora SPC episkop Maksim navodno je pokušao da ublaži svoje stavove u polemici sa Irinejom Bulovićem.

Rekao je da se nevešto izrazio i da je potpuno saglasan sa stavom Sabora SPC o autokefalnosti ukrajinske crkve, kao i da poštuje činjenicu da je Sveti Sava autokefalnost Srpske crkve stekao na kanonski način.

Čortić: Narušen ugled SPC u dijaspori

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Aleksandar Čortić

Aleksandar Čotrić, član skupštinskog Odbora za dijasporu, smatra da odnosi između vernika i vladike zapadnoameričkog narušavaju ugled SPC u dijaspori. On smatra da je za to mnogo odgovorniji episkop Maksim nego vernici.

- Oni imaju pravo da se obrate Saboru SPC, odnosno patrijarhu, ako smatraju da nešto nije u skladu sa kanonima i tradicijom SPC. Očigledno je da je episkop Maksim počeo da vodi neku samostalnu politiku i da ima stavove koji su bliži Vaseljenskoj patrijaršiji u Carigradu nego srpskoj u Beogradu - kaže Čotrić.

Atanasijev duhovni sin

- rođen 1968. u Foči, u svešteničkoj porodici

- završio Bogoslovski fakultet u Beogradu

- od 1995. do 1997. bio stipendista Grčke

- zamonašio se 1996. u manastiru Tvrdoš kod Trebinja

- duhovni otac mu je vladika Atanasije Jevtić

- od 2004. je vikarni episkop humski

- od 2006. episkop zapadnoamerički

- govori grčki, ruski, engleski i francuski jezik

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola Savić

23.05.2019 15:48

Српска Православна Црква и антикомунизам су стубови опстанка, Српске емиграције! Слажем се са Чотрићем, владика Максим мора наћи заједнички језик, са паством која му је поверена, и за коју је одговоран, Господу нашем Исусу Христу