Jeremić izvređao Patrijarha Irineja i Srpsku pravoslavnu crkvu

Autor:

Vesti

16.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna stranka Vuka Jeremića brutalno je napala SPC i patrijarha Irineja zbog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića vladikama na saboru.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/Tanjug
Patrijarh Irinej / Vuk Jeremić

Pogrdna foto-montaža osvanula je na Tviter nalogu novosadskog ogranka Jeremićeve partije, uz krajnje neukusan i bezobrazan komentar: "U ime mercedesa i državne donacije, amin!"

Na pitanje Srpskog telegrafa da li je za njega vređanje patrijarha, SPC, predsednika Vučića, ali i svih vernika prihvatljivo, Jeremić do zaključenja ovog broja nije odgovorio.

Jovanov: Besni su jer im je propao pokušaj da Vučiću naprave sačekušu na Saboru SPC

Ironično, samo nekoliko dana pre sramne objave, Jeremić je sa rukovodstvom svoje stranke prvi put od osnivanja obeležio krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Isto tako Hilandar je iskoristio i kao odskočnu dasku za svoju političku karijeru kada je za Veliku Gospojinu, tada kao kandidat za generalnog sekretara UN, posetio ovu svetinju. Tom prilikom iguman Metodije poručio je Jeremiću da ga, bez obzira na ishod glasanja, prihvati sa smirenjem, kao volju božju, a ako bude izabran, da stane u zaštitu Kosova i Metohije u okviru srpske države.

Stanković: Ne mogu da ponude javnosti ništa osim histerične mržnje prema vlasti

Bljuvotinama Jeremićeve stranke pridružio se i karikaturista Dušan Petričić, redovni govornik na Đilasovim i Jeremićevim protestima, koji je SPC nazvao "sendvičarskom crkvom".

Vulin: Rade isto što i ustaše

RepublikaFoto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE
Aleksandar Vulin

Ministar Aleksandar Vulin reagovao je na tvit koji je objavila Jeremićeva Narodna stranka rečima da je mržnja Vučićevih protivnika neverovatna. Kako navodi, ustaše u Drugom svetskom ratu bile su poslednji koji su sa toliko besa vređali i napadali Srpsku pravoslavnu crkvu i patrijarha.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov za naš list kaže da je ponašanje Jeremića i njegovih sledbenika sramotno, ali nije iznenađujuće.

- I on, ali i Đilas i Obradović su očajni jer im je propao pokušaj da Vučiću organizuju sačekušu na Saboru SPC, da tamo bude diskreditovan i osramoćen, da u krajnjoj meri, njegov odlazak na sabor bude predstavljen kao debakl, a sam Vučić politički oslabljen. Suština je bila da se pokaže da Vučić nema podršku SPC, međutim, desilo se suprotno, građani su mogli da vide visok nivo razumevanja i međusobnog uvažavanja i njegova poseta saboru bila je politički trijumf - konstatuje Jovanov, te dodaje da Jeremić poštuje samo pare, dok ga za svetinje nije briga.

Stanković: Rade na svoju štetu

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da Jeremić škodi sebi na ovaj način.

- Reč je o nastavku govora mržnje protiv predsednika Vučića, uz zloupotrebu Crkve i patrijarha Irineja. Ne mogu da ponude javnosti ništa osim histerične mržnje prema vlasti. Očekivano, konfuzno i iznad svega nepristojno - zaključuje Stanković.

Promašili vrata Hrama Svetog Save

RepublikaFoto: Telegraf/N. PANČIĆ
Hram Svetog Save

Kakav odnos lideri SZS imaju prema Crkvi, videlo se i na šetnji koju su organizovali povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Oni su tada pokušali da uđu u Hram Svetog Save, ali su promašili ulaz. Nisu, naime, znali, pošto očigledno u Hram i ne zalaze, da je u toku rekonstrukcija i da svi vernici i ostali posetioci mesecima ulaze na druga, bočna vrata. Da ispadnu još gluplji, optužili su vlast da je za njih zaključala Hram.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading