USVOJEN REBALANS: Višak u pokrajinskoj kasi 1,24 milijarde

Autor: Tanjug

Vesti

31.08.2017

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većinom glasova pokrajinskih poslanika, Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici usvojila rebalans budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, kojim su budžetska sredstva dodatno uvećana za 1,24 milijarde dinara.

RepublikaFoto: www.skupstinavojvodine.gov.rs
Doneli odluku: Poslanici u parlamentu pokrajine

Nakon rebalansa, pokrajinski budžet iznosi 67,4 milijarde dinara, što je za 3,8 milijardi dinara, ili u procentima za šest odsto, više od prvobitno utvrđenog iznosa ovogodišnjeg budžeta.

Razlozi za donošenje rebalansa i povećanje obima pokrajinskog budžeta zasnovani su, kako su rekli njegovi predlagači, na realnim mogućnostima za povećanje, a pre svega usled povećanih prihoda od poreza na dobit.

- Osim prihoda od poreza na dobit, na povećanje obima budžeta uticala je i procena rasta tekućih prihoda od naplate naknada za korišćenje mineralnih sirovina, kao i od uplata dela dobiti preduzeća čiji je osnivač AP Vojvodina - navedeno je u saopštenju nakon sednice.

Nove investicije

Kako je navedeno, uvećani iznos sredstva utvrđen rebalansom, u celosti će biti iskorišćen za nova investiciona ulaganja, za smanjenje javnog duga Pokrajine, kao i za jačanje budžetske rezerve.


- Sredstva će biti iskorišćena za podršku kapitalnim projektima u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja i vodoprivrede, za izgradnju sistema za navodnjavanje, za investiciona ulaganja u objekte socijalne zaštite, domove za decu i zdravstvo - navedeno je.

U obrazloženju na sednici je rečeno da je rebalansom  planirano smanjenje javnog duga Pokrajine, i to prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i za povećanje sredstava stalne budžetske rezerve za oko 30 miliona dinara.

Na početku sednice, Skupština AP Vojvodine je izabrala Željku Milošević iz Zrenjanina, za zamenicu pokrajinskog sekretara za finansije.


U nastavku sednice, doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za vode AP Vojvodine za 2017. godinu.

Zaštita od poplava

Kako je rečeno, rebalansom budžeta i izmenama pomenute pokrajinske skupštinske odluke, stvaraju se uslovi da ukupan obim ovogodišnjih investicija u vodoprivredi bude značajno veći nego ranijih godina, što će, kako su naveli, omogućiti da se efiksanije unapredi sistem zaštite od poplava.

Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.

Skupština je usvojila Predlog protokola o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine  i Republike Srpske  i ovlastila Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, da u ime AP Vojvodine, potpiše taj Protokol o saradnji.

Kako je navedeno u obrazloženju na sednici, potpisivanjem Protokola saradnji, nadogradiće se, produbiti i intenzivirati dosadašnja dobra saradnja u brojnim oblastima na obostranu korist i u interesu svih građana.

Izveštaji

Pokrajinska Skupština je na svojoj 14. sednici, usvojila i Godišnji izveštaj o poslovanju sa finansijskim izveštajem Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" i Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2016. godinu.


Skupština je nakon razmatranja donela i Odluku o davanju saglasnosti na Završni račun Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima za 2016. godinu.

Skupština je razmotrila Predlog odluke o izmeni Poslovnika o radu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, a nakon razmatranja, kako se navodi, nije donela ovu odluku.

Na sednici je je izglasana Odluka o razrešenju pa imenovanju članova Saveta nekoliko fakulteta.

Saopšteno je i da je u  cilju stvaranja uslova za efiksaniji rad skupštinskih odbora, pokrajinska Skupština donela Odluku o dopunama Odluke o izboru predsednika i članova odbora Skupštine Vojvodine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading