Šverc oružja cveta na Kosovu: Evo ko pomaže Haradinaju da naoruža Šiptare!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

14.05.2019

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo je od ulaska Kfora, a naročito od odluke Albanaca iz Prištine da proglase nezavisnost postalo idealno područje za šverc droge, duvana, ali posebno i oružja.

Šiptari naoružani do zuba

Direktor Međunarodne jedinice za koordiniranje sprovođenja zakona (ILECU) Besnika Salahu ukazao je da na teritoriji KiM postoji oko 260.000 komada nelegalnog oružja, prenela je prištinska RTK.

Tim rečima još jednom je potvrdio da šverc oružja cveta na Kosovu.

Prema njegovim rečima Kosovo predstavlja tranzitnu zonu za oružje, konstatovano je u Prištini na okruglom stolu o kontroli malog i lakog naoružanja.

 

 

Kao izgovor za takvu situaciju, navedeno je to što Priština nije članica Interpola.

Direktor Odseka za javnu bezbednost Gazmend Hodža tvrdi da je za Prištinu izazov u borbi protiv trgovine oružjem to što nije članica svetskih organizacija za bezbednost, kao što je Interpol.

Stalna predstavnica Razvojnog programa UN na KiM Alesandra Rokasalvo ukazala je na to da je malo oružje izazov s kojim se Priština već godinama suočava i dodala da prištinski MUP ima ulogu da informiše ljude o bezbednosnoj situaciji.

 

 

Ukazano je i na to da se održivi razvoj ne može postići bez mira i bezbednosti, kao i da je protok nelegalnog oružja među faktorima koji predstavljaju uzrok nasilja i nesigurnosti na KiM.

Putanja ovoga počinje iz Sarajeva, zatim ide preko Bara kroz Kosovo do luke Drač u Albaniji odakle deo oružja ide i za naoružanje albanskih ekstremista, pa i tzv Vojske Kosova.

Oružje za Albance na Kosovu kupuje se novcem od šverca duvana koji ide preko Srbije, a kojim na Balkanu rukovodi Dauti Kurtalji zvani Alija, Albanac poreklom iz Makedonije, koji je glavni distributer cigareta na Balkanu. On pored makedonskog poseduje i državljanstvo Hrvatske sa prebivalištem u Zagrebu.

Prema podacima stranih obaveštajnih službi, Alija je blisko povezan sa kosovskim biznismenom i finansijerom OVK Ekremom Lukom, ali i sa Ramušem Haradinajem, čiju stranku čak i finansira.

Alija je, kako se navodi, takođe blizak prijatelj Nasera Keljmendija, vođe jedne od najjačih albanskih porodica na Balkanu, a koji je poznat po trgovini kokainom i heroinom.

Prema podacima iz službi bezbednosti, Kurtalji, zvani Alija, osmislio je čitav plan kako da novcem zarađenim od šverca duvana kupi oružje i naoruža Albance na Kosovu.

Dauti Kurtalji zvani Alija poznat je kao veoma oprezan čovek, koji ne koristi mobilni telefon, a na sastanke uvek dolazi drugim automobilom i drugom maršutom, sa trojicom telohranitelja. U žižu javnosti dospeo je pre 10 godina kada mu je na parkingu jednog tržnog centra u Splitu iz džepa ispalo 68.000 evra?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading