Palmer: Severna Makedonija dobar primer za Beograd i Prištinu

Autor: Republika

Vesti

09.05.2019

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmer

- Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti - napredak, dok s druge strane ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vlada korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo - kazao je Palmer u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

- Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju zapadni Balkan...da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama... - istakao je Palmer.


Palmer, međutim, smatra da bi Rusija "možda više volela da vidi region koji je podijeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije". 

- Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja zapadnog Balkana, koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu - tvrdi on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading