TAČI SAMO BEZOBRAZNO: Priznanje Kosova je uslov Srbiji za evropski put

Autor: Tanjug

Vesti

08.05.2019

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je večeras u Tirani da srpski predsednik Aleksandar Vučić zna da je priznanje kosovske nezavisnosti uslov za priključenje Srbije članstvu u EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je to rekao u intervju za albanski Top Channel, upitan da komentariše izjavu predsednika Vučića da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

 On misli da je takva izjava Vučića namenjena za unutrašnje potrebe. 


- Vučić zna da je priznavanje Kosova uslov za evropsku budućnost Srbije. Kada bi se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključili Kosovu, mislim da bi Srbija kao nagradu dobila skoru evropsku budućnost - rekao je Tači. 

Upitan da li je pošteno reći da je ideja o korekciji granice Kosova i Srbije "pokopana" na samitu u Berlinu, Tači kaže da u Berlinu nije bilo "ni sahrane, ni rođenja bilo kakve ideje ili predstavjanja bilo kakve alternative". 
Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Ponovio je da sastanak u Berlinu nije dao nikakve rezultate, ali da ceni dobru volju kancelarke Angele Merkel i njeno obećanje da će na predstojećem samitu u Parizu početkom jula biti konkretnijih stvari. 


A na pitanje da li ideja o korekciji granica uživa američku podršku ili je samo Džon Bolton podržava, Tači kaže da je posvećen ispravljanju istorijske nepravde učinjene Albancima kroz ideju o priključivanju tri opštine centralne Srbije kosovskoj teritoriji, a reč je o Preševu, Bujanovcu I Medveđi. 

To dodao je, podrazumeva da od Kosova u postojećim granicama ne bude uzet ni jedan centimentar. 
Foto: Tanjug/AP
Džon Bolton

- To je naše istorijsko pravo I ja ću i sutra na samitu insistirati na toj ideji, i ne samo sutra, već na svakom narednom samitu koji bude održan - kazao je Tači. 

Na tome će, ističe, insistirati jer može se, kako kaže, desiti da za 10-20 godina u tzv. "Preševskoj dolini" više ne bude Albanaca. 

O stavu SAD o kosovskom pitanju, Tači kaže da je on vrlo jasan: "Nema crvenih linija. Američka poruka je sadržana u dva pisma koja je predsdnik Tramp poslao predsedniku Vučiću I meni". 

Na ponovljene tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da su on, Rama, kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu tražili ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije, Tači kaže da na tom nedavnom skupu nije bilo govora o taksama. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading