NIKAD NE SUMNJAJTE: Putin će uvek biti uz Srbiju

Autor:

Vesti

09.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima podršku Rusije po pitanju Kosova, a naš je stav da taj problem može da bude rešen samo u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
BEZ DLAKE NA JEZIKU: Kosačov sa našom novinarkom

Ovo je u intervjuu za Srpski telegraf juče poručio Konstantin Kosačov, jedan od najmoćnijih ruskih političara i dugogodišnji blizak saradnik predsednika te zemlje Vladimira Putina. Predsednik Međunarodnog komiteta ruske dume, poznat po oštrim stavovima prema Zapadu, NATO i SAD, rekao je i da će Rusija uvek biti najiskreniji prijatelj Srbije.

Kako je naveo Kosačov, posebno ističući da je to poruka čitaocima našeg lista, u rusku podršku niko ne treba ni na trenutak da posumnja.

* Kakvo rešenje vidite za problem Kosova? Rusija po tom pitanju podržava Srbiju. U čemu će se ta podrška ogledati u budućnosti?

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
ČOVEK OD POVERENJA: Kosačov (desno) sa Putinom

- Rešavanje problema Kosova može biti samo u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 i Ustavom Republike Srbije. Veoma smo zabrinuti što u kosovskoj vladi stalno narušavaju pomenutu rezoluciju. Najočigledniji primer narušavanja je stvaranje armije, stvaranje ministarstva odbrane, što je u potpunosti protivrečno stavovima Rezolucije 1244 i stavu Ruske Federacije. Mi smo u Rusiji vrlo zabrinuti što se sve ovo dešava uz dozvolu, podršku i pomoć Sjedinjenih Američkih Država. To je direktno mešanje SAD u proces, što je potpuno protivrečno međunarodnom pravu i ustavu Ujedinjenih nacija.

Politika koju vodi NATO je direktno i eksplicitno kršenje suvereniteta Srbije

* Koji je mogući rasplet situacije u BiH, gde pojedine snage, potpomognute spolja, pokušavaju da uguše Republiku Srpsku?

- Ako bude bilo kakvog narušavanja prava Republike Srpske, to će automatski biti rušenje cele Bosne i Hercegovine, to će biti put narušavanja celovitosti BiH, koja je načinjena na principima Dejtonskog sporazuma i biće učinjena velika šteta žiteljima Republike Srpske.

Znam zašto je Putin najpopularniji političar u vašoj zemlji

* Vladimir Putin je ubedljivo najpopularniji strani državnik u Srbiji. Kako to komentarišete?

- Vrlo mi je drago da čujem takve ocene i takav stav srpskog naroda po pitanju predsednika Putina. Siguran sam da je tako, ali znam i zašto je tako: zato što Rusija pod vođstvom predsednika Vladimira Putina nastupa kao strateški partner prema Srbiji i to je obostrano. Hteo bih svim čitaocima Srpskog telegrafa da kažem da smo mi sa vama i na tome se temelje naši odnosi. Žitelji Srbije treba da znaju i ne treba da sumnjaju ni trenutak ni u Vladimira Putina ni u Rusiju. Mi smo bili i ostaćemo najiskreniji prijatelji Srbije.

Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ako bude bilo kakvog narušavanja prava unutar RS, to će automatski biti rušenje cele BiH

* Hoće li NATO u budućnosti pritiskati Srbiju da uđe u članstvo Alijanse? Kakvi će ti pritisci biti i kako im se odupreti?

- Siguran sam da će NATO ubuduće pokušavati da uključi Srbiju u krug svog delovanja. Ako se ne varam, to je potpuno protivrečno tome što osećaju državljani Srbije i takva, agresivna politika NATO jeste direktno, eksplicitno kršenje suvereniteta Republike Srbije.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading