(FOTO/VIDEO) Nove fotografije monstruoznog NATO zločina: Zlikovci hteli da sakriju da su Niš gađali kasetnim bombama, ali ih ove slike demantuju

Autor: Republika

Vesti

07.05.2019

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Monstruozni NATO savez bombarodvao je pre tačno 20 godina kasetnim bombama područje Niša, kad je stradalo 16 civila, dok je u napadu oštećeno 120 stambenih objekata i uništeno 47 vozila. O tome na svom Fejsbuk profilu svedoči Srbin Neven Đenadija, politikolog iz Republike Srpske, koji je fotografije koje svedoče o NATO zločinu skinuo sa servera starog sajta američkog ministarstva odbrane.

RepublikaFoto: facebook.com/Neven Djenadija
Pripadnici NATO utovaraju kasetnu bombu

- Prema zvaničnim NATO izvještajima poslije napada, kao cilj je prikazan aerodrom u Nišu, ali nisu prikazali da su kasetne bombe izbacili u rasponou od 3 pa do 7 kilometara od aerodroma u sam centar grada. Na prvoj fotografiji koja datira od 7.5.1999. vidi se kako dva pripadnika NATO snaga utovarjau kasetnu bombu na avion A-10 u bazi Špengdalem u Njemačkoj koja je možda već tog dana završila negde u Srbiji - napisao je on na svom Fejsbuk prilažući uz to fotografije.

Pored kasetnih bombi, dadao je, ovaj avion koristi municiju sa osiromašenim uranijumom o čemu sam već pisao.

 

 

- I sutradan, 8. maja i narednih dana nastavljeni su napadi na Niš - opet bombe i rakete, nova rušenja i nove žrtve. Desetak građana je povrijeđeno kraj mosta preko Nišave, neposredno uz zgradu tadašnjeg Grčkog konzulata. Most je pogođen sa dve rakete i srušen. Na pres konferenciji koju je imao NATO tog 8.5.1999. prikazali su samo šire područje aerodroma kao cilj prethodnog dana - naveo je on.

O tome kakav je tretman kasetnih bombi od strane međunarodnog prava i kako se kategorišu kao izrazito štetne posebno poslije bombardovanja pisalo se na dugo i na široko. U fotografijama koje sam poskidao sa sajta ministarstva odbrane SAD jasno se vidi korišćenje kasentih bombi, ne samo kod američkih, već i kod holandskih aviona koji su i izbacili bombe na Niš 7.5.1999. 2014. nakon čišćenja jedne lokacije u Nišu od zaostalih kasenith bombi, direktor centra za razminiranje rekao je da na teritoriji Niša ima još oko 600.000 kvadrata sumnjive površine i 300.000 kvadrata koja je proglašena rizičnom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading