Ljajić: Lopta nije u našem dvorištu, trpimo ogromnu štetu zbog taksi na Kosovu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.05.2019

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Šteta od taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije je ogromna, i u ekonomskom i u političkom smislu", izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

- U političkom smislu ta odluka je potpuno blokirala proces političkih pregovora, a u ekonomskom smislu na dnevnom nivou se gubi milion evra za našu privredu i privrednike, naše izvoznike i male proizvođače, koji su plasirali robu na Kosovu - rekao je Ljajić u Novom Sadu, gde je obišao novoizgrađenu biciklističku stazu.

On je konstatovao da ni nemačka kancelarka Angela Merkel ni franuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli na sastanku u Berlinu da ubede Prištinu da ukine takse.

- Onda šta više da kažemo - rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je, kako je naveo i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, "procvetao šverc".

- Ali, ko švercuje? Ne švercuje sigurno neki trgovac iz Novog Sada, švercuju naravno albancki trgovci ili uvoznici, koji tu robu verovatno prevoze ili iz Albanije ili iz Makedonije ili iz Crne Gore. Radi se o našoj robi koja se potpuno legalno prevozi i prodaje na tim tržištima, a onda albanski trgovci ili uvoznici tu robu švercuju - rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da "lopta nije u našem dvorištu".

- Mi trpimo ogromnu štetu i tražimo da se te takse povuku kao uslov za nastavak političkih pregovora, a svakako i normalizacije ekonomskih odnosa - poručio je ministar.

On je podsetio i na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora.

- Da ukinemo sve barijere, da imamo slobodni protok i roba i ljudi, i kapitala i na taj način doprinesemo stabilizaciji ne samo ekonomskoj već i političkoj ovog prostora - poručio je Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading