Majku vam dečju, nećete vi da ginete: Na današnji dan herojski stradao pilot Milenko Pavlović

Autor: mediji, Republika

Vesti

04.05.2019

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno 20 godina, za vremene NATO bombardovanja, na današnji dan poginuo je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Milenko Pavlović.

RepublikaFoto: Public
Pilot Milenko Pavlović

Ostaće upamćen kao heroj koji se 1999. godine borio sa daleko brojnijim avionima NATO snaga, a koji su doleteli sa aerodroma u Tuzli. 

Tog 4. maja 1999. Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi i javio svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!". Izvukao je iz kokpita mladog pilota i oleteo put rodnog kraja. Radar je pokazivao stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani je bio Pavlović - sam.

Položio je svoj život 4. maja u 12.04, a ostaci njegovog "miga 29" pali su u selu Bujačić, kod Valjeva, gde se svake godine obeležava Dan sećanja na Pavlovićev herojski podvig.

 

Hrabri pilot posthumno je unapređen u čin pukovnika, odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) Valjevske eparhije SPC. Za sobom je ostavio suprugu i dva sina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading