Učenici na ekskurzije prvo idu po Srbiji: Ministar Šarčević o promeni Pravilnika

Autor: Tanjug

Vesti

03.05.2019

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

On je za RTS rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji.

- Srbija je podeljena na 8 regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istocne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obidu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama - naveo Šarcević.

Prema njegovim recima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna, i u četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

 

 

- Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima - naveo je ministar prosvete.

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i program škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti.

- Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke - ukazao je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading