(FOTO) "Naše nebo je slobodno i sigurno"

Autor: Tanjug

Vesti

02.05.2019

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas na aerodromu Batajnica pripadnike Vojske Srbije angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga u sistemu RV i PVO, gde je prisustvovao davanju uzbune za pripravnost i pokretanje te jedinice.

RepublikaFoto: Tanjug
Vulin na aerodromu Batajnica

Poseti su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i komandanta RViPVO general-majora Duško Žarković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vulin je nakon obilaska jedinice ocenio da, za razliku od Srbije, u našem okruženju mnoge zemlje nisu u stanju da same čuvaju svoje nebo, već ratna vazduhoplovstva drugih zemalja to rade za njih.

- Zahvaljujući vojno-tehničkom sporazumu između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naše nebo je slobodno, naše nebo je sigurno, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvaduhoplovna odbrana je u potpunosti opremljena da čuva naš suverenitet kada je nebo u pitanju - naglasio je ministar odbrane.
 

RepublikaFoto: Tanjug

On je podsetio da je i danas, u vreme prvomajskih praznika, kada građani Srbije uživaju u zasluženim slobodnim danima, Vojska Srbije, kao i uvek, u pripravnosti, jer Vojska Srbije nikada ne praznuje, i nema dana kada ne čuva svoje nebo i svoju zemlju.

 

 

- Želim svim građanima Srbije da se lepo provedu sa svojim porodicama, ali da znaju da su uz Vojsku Srbije sigurni - poručio je ministar Vulin.


Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da se na aerodromu Batajnica u stalno zadejstvovanim snagama u sistemu PVO nalazi i ova dežurna jedinica, čiji su piloti i tehnički sastav 365 dana u godini spremni da polete u svakom trenutku, u bilo kakvim meteorološkim uslovima, danju ili noću, kako bi branili vazdušni prostor Republike Srbije.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Danas je kako je rekao, prikazan pokazni let, dok je jedinica spremna da odgovori na sve izazove, rizike i pretnje koji se pred nju postave. 

- Tome je naravno doprineo i prijem novih vazduhoplova, povećanje operativnih sposobnosti, povećanje broja sati naleta i nadamo se da će to ići samo ka boljitku - naglasio je general.

 

Uspešno presretanje

RepublikaFoto: Tanjug

Jedan od pilota koji su danas leteli na vazduhoplovima MiG-29 je komandir dežurne jedinice lovačke avijacije major Dejan Janković rekao je danas prikazana simulacija pojavljivanja nepoznate letelice iznad teritorije Republike Srbije.

- Simulirano je podizanje pripravnosti i poletanje dežurne jedinice, a kao što se moglo videti, uspešno smo izvršili presretanje tog vazduhoplova i izvršili njegovu identifikaciju. Nakon toga on je nastavio svojim putem, pošto je reč o avionu koji nije ugrožavao naš vazdušni prostor i vratili se na aerodrom uz bezbedno sletanje, a dežurna jedinica je time prevedena u niži stepen pripravnosti - ukazao je Janković.
 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading