Evropa pritegla Šiptare! Mogerinijeva spremna da organizuje novu rundu dijaloga, ali pod ovim USLOVOM

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.04.2019

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini spremna da organizuje novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, a da je preduslov za to ukidanje taksi nametnutih od strane kosovskih vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Federika Mogerini spremna na novi dijalog, ali da li je spremna Priština?

- Visoka predstavnica je spremna da ponovo sazove dijalog, ali jasno je da kosovska vlada mora da suspenduje takse kako bi se obezbedio brz nastavak dijalga - poručila je Kocijančić. 

Ona je posle samita u Berlinu i odluke da se o dijalogu Beograda i Prištine ponovo razgovara početkom jula u Parizu poručila da Brisel pozdravlja svaki napor koji podržava dijalog kome, kako naglašava, posreduje EU. 

- Svaki sastanak koji podržava dijalog je od pomoći, može da doprinese i bude podrška, ali dijalog je samo onaj kome posreduje EU - kaže Kocijančić. 

Portparolka EU kaže da je sinoćni sastanak u Berlinu poružio priliku za neformalnu, otvorenu i iskrenu razmenu mišljenja. 


- Sastanak je pokazao važan signal angažmana dve zemlje članice, Nemačke i Francuske, zajedno sa ostalima, u cilju buduće podrške i još veće posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU - zaključila je Kocijančić. 

Maja Kocijančić je navela da je šefica EU diplomatije u bilateralnim razgovorima sa liderima sa Zapadnog Balkana u Berlinu potvrdila važnost i posvećenost regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju.

Ona je najavila da će EU nastaviti kontakte sa liderima iz regiona već 8 i 9. maja kada će šefica EU diplomatije Federika Mogerini prisustvovati sastanku Brdo Brioni u Tirani. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading