Selaković: Vučić u Berlinu sam protiv svih!

Autor:

Vesti

29.04.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas i sutra u Berlinu na sastanku o zapadnom Balkanu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. Po dolasku, predsednik Srbije sastaće se najpre sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u predstavništvu Evropske komisije u glavnom gradu Nemačke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

Poziv za učešće na velikoj konferenciji o zapadnom Balkanu dobili su premijeri svih zemalja regiona, a posebno predsednik Srbije Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači. Kako su ranije najavljivali različiti zvaničnici iz EU, sastanak, pored pospešivanja saradnje u regionu, ima za cilj pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Neposredno uoči početka konferencije, novinarima će se obratiti Merkelova i Makron, a tek potom je predviđen sastanak o zapadnom Balkanu. Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini nemačka kancelarka i francuski predsednik.

Drugog dana boravka u Berlinu predsednik Srbije imaće razgovor sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu. Takođe, razgovaraće i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nikola Selaković

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da su prošlonedeljni razgovori Vučića u Pekingu s predsednicima Kine i Rusije izuzetno veliki kapital za razgovore u Berlinu, u kojima će, kako kaže, srpska delegacija izaći sa stavom da se dijalog s Prištinom može nastaviti tek kada oni budu ukinuli takse na srpsku robu i prestali sa jednostranim potezima. On je podsetio da Priština jednostranost kao osnovni princip u ponašanju prema Beogradu primenjuje od 2008, kada je proglasila secesiju od Srbije, a jedan deo sveta ih je u tome podržao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tači smanjio očekivanja

Dan pred sastanak u Berlinu predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači juče je smanjio očekivanja. Iako je ranije izjavljivao da očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel ubediti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova, sada je poručio da od sastanka očekuje - viznu liberalizaciju. On je takođe poručio i da pozdravlja pojačani angažman Nemačke i Francuske za zapadni Balkan.

- Mi nemamo drugog izlaza nego da s tim delom sveta razgovaramo, i to je upravo što predsednik Srbije Aleksandar Vučić čini. Kada je u pitanju razgovor sa Albancima, taj razgovor može da se nastavi tek kada budu ukinute takse - precizirao je Selaković.

On je dodao da je Srbiji prilikom susreta Vučića s kineskim i ruskim predsednikom u Pekingu pružena puna podrška u smislu njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i jasan stav u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije.

- Primiti u dva dana takvu podršku od dvojice lidera nije mala stvar, kao što nije nimalo laka stvar i jednostavan niz sastanaka koje će predsednik imati u Berlinu, gde je bukvalno on sam protiv svih i gde ne možete naći nikoga koji će u potpunosti, na način koji to predsednik Kine ili predsednik Rusije čine, stati uz Srbiju, pružiti joj podršku i pomoći joj u borbi koja je pred njom - istakao je Selaković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading