Operacija "Kembridž"! Tito prevario četnike: Ruski agenti "ubili" Dražu!

Autor:

Vesti

26.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četnici, a ne partizani, predvođeni Dražom Mihailovićem su više od pola Drugog svetskog rata bili glavna sila otpora u okupiranoj Jugoslaviji, sve dok petorica dvostrukih agenata iz Britanije koji su radili i za Moskvu nisu umešali prste i okrenuli situaciju u Titovu korist. Oni su slali lažne izveštaje sa terena u kojima su uspehe u borbi protiv nemačkog okupatora pripisivali partizanima, iako su za njih bili zaslužni četnici. Na taj način oni su privoleli saveznike na stranu partizana, piše Nedeljnik.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco
Dragoljub Draža Mihailović

DOKUMENTI CIA

Ovo otkrivaju nedavno obelodanjeni dokumenti CIA u kojima stoji kako su zvaničnici Velike Britanije i SAD dobijali podmetnute izveštaje o tome kako su partizani vodeći borci protiv nacista i kolaboraciji četnika sa istima. Naime, saveznici su na početku rata podržali četnike, ali nakon što su uvideli da se oni nedovoljno bore protiv sila Osovine, podršku su krajem 1943. preusmerili partizanima. Iza serije lažnih vesti stajala je grupa dvostrukih britansko-sovjetskih špijuna. Reč je o nekadašnjim studentima Kembridža koji su tridesetih godina regrutovani da rade za Moskvu, a koji su prozvani "Petorka sa Kembridža". Glavni među njima bio je viši oficir MI6 Kim Filbi, za koga je utvrđeno da je za KGB radio 54 godine. Godine 1963. beži u SSSR pošto mu je pretilo otkrivanje i tamo je umro 1988. Koliko je bio cenjen pokazuje to što mu je prošle godine u blizini centrale ruske Spoljne obaveštajne službe SVR podignut spomenik.

ZAKASNELA ISTINA

Ipak, za jugoslovensku stvar mnogo važniji je bio jedan drugi član "Petorke sa Kembridža". Ime mu je Džejms Klugman, a tokom rata u britanskoj tajnoj službi OSE bio je zadužen za koordinaciju jugoslovenske sekcije.

Istina je utvrđena tek pred kraj rata, kada su partizani već bili najmasovniji pokret

RepublikaFoto: wikimedia.org/Government of India
Josip Broz Tito

Kao obaveštajac je bio stacioniran u centrali u Kairu, gde su skupljane sve informacije o ratu u Jugoslaviji. Upravo su iz njegove kancelarije prosleđivane lažne vesti o uspehu partizana i saradnji četnika sa nacistima. Britanski Indipendent je 1977. o Klugmanu objavio tekst "Kako je sovjetska krtica ujedinila Tita i Čerčila".

Ovako su podmetali lažne vesti
- Sredinom oktobra 1943. partizanska radio-stanica je objavila oslobođenje mesta Gračanica u istočnoj Bosni i uništenje pruge između ovog mesta i Doboja. Istina je bila da su partizani zauzeli i držali mesto svega dva dana, dok je pruga bila uništena, ali od četnika sa Ozrena mnogo meseci ranije.
- Mesec pre toga partizanski generalštab je objavio da je Dragutin Keserović, jedan od Dražinih komandanata, uhvaćen sa generalom i osuđen kao kolaboracionista. Keserović je 24. oktobra pronađen na bojnom polju kako se pod komandom Mihailovića bori protiv partizana i Nemaca.

 

 

Dokumenti CIA pokazuju da je istina utvrđena tek pred kraj rata, kada su partizani već bili najmasovniji pokret sa najviše uspeha u borbi protiv nacista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading