U Pekingu potpisani sporazumi teški 7,5 milijardi evra!

Autor:

Vesti

25.04.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Srbije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisala je juče, prvog dana posete, u Pekingu više sporazuma, a vrednost projekata dve zemlje samo u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi ukupno oko 7,5 milijardi evra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Srbija ulazi u novi investicioni ciklus, i to tako da ne ugrožava javni dug - istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za deset dana se otvora južni krak Koridora 10, a do kraja jula ili avgusta biće potpuno završen istočni krak Koridora 10. Predsednik očekuje da će za oko dva meseca biti otvorena deonica puta Obrenovac-Čačak, a do kraja godine i Surčin-Obrenovac.

PRVI KORAK

Prema oceni ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, potpisani memorandumi omogućiće nastavak rada na pripremi za realizaciju projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kao i otpočinjanje zajedničkog rada na projektnoj dokumentaciji, prostornim planovima i modelu finansiranja za projekat beogradskog metroa.

- Memorandum koji smo danas potpisali je prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra - rekla je Mihajlovićeva.

U Pekingu je potpisan i memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Huavej" za projekat "Pametni gradovi", kao i plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Republike Kine u okviru inicijative "Pojas i put". Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da ugovori koje je potpisao u Pekingu otvaraju put da do kraja ove godine počne izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

- To otvara izuzetnu perspektivu za srpsku industriju, za srpske inženjere - da ih sačuvamo, da ostanu u Srbiji, i otvara put za razvoj novih tehnologija u Srbiji - rekao je Popović.

Putin i više od 40 šefova vlada i država

Forumu "Jedan pojas, jedan put" prisustvovaće više od 40 šefova vlada i država. Pored predsednika Rusije Putina, u Pekingu će, između ostalih, biti i predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, Grčke Aleksis Cipras, Austrije Sebastijan Kurc, Italije Ðuzepe Konte, kao i šefovi vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, te generalni sekretar UN Antonio Guteres i direktorka MMF Kristin Lagard.

Nabavka raketnog sistema

Predsednik Vučić će sa sa predsednikom Kine Si Ðinpingom, kako se spekuliše u medijima, pregovarati i nabavci raketa FK-3, kineskoj verziji PVO sistema S-300. Njihov domet je i do 100 kilometara, a istovremeno može da gađa šest ciljeva, i to sa 12 raketa. Može da gađa borbene helikoptere, stelt avione, bespilotne letelice, krstareće rakete.

Počasna garda za predsednika Srbije

Predsedniku Srbije priređen je svečani doček na aerodromu u Pekingu. Uz sve države počasti i crveni tepih, Vučića je dočekala postrojena počasna garda kineske vojske.

Ambasadorka Kine Čen Bo naglasila je da će predsedniku Vučiću biti ukazana posebna čast time što će biti među tri lidera koji će dati završnu reč na skupu u Pekingu.

ŠIROK SPEKTAR SARADNJE

Ministar finansija Siniša Mali potpisaće tokom posete ugovor o finansiranju radova na izgradnji deonice auto-puta na Koridoru 11, Preljina-Požega, sa kineskom Eksim bankom.

Ugovor se tiče deonice dužine 30,9 kilometara, a vrednost izgradnje je 523,53 miliona dolara (450 miliona evra). Rok za izvođenje radova je 36 meseci. Skoro jednu trećinu trase čine mostovi i tuneli - ukupno tri tunela i 35 mostova.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije "Huavej" za projekat "Pametni gradovi" u ime Srbije potpisao je ministar trgovine Rasim Ljajić. Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje kompanije "Huavej" kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić će u Kini potpisati plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Republike Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading