Hoće da preuzmu kontrolu: Merkelova i Makron u ratu sa EU zbog Srbije

Autor: I. Ž.

Vesti

23.04.2019

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da predstojeći skup zapadnobalkanskih lidera u Berlinu neće biti odlučujući za rešavanje pitanja Kosova jer, kako je naveo, Srbija neće popustiti pred pritiscima i ultimatumima.

RepublikaFoto: AP/Francois Mori
Merkelova i Makron

Prema njegovim rečima, Nemačka je zakazala taj skup bez konsultacija s drugim državama, osim sa Francuskom, kao ni sa Evropskom službom za spoljne poslove.

- To je dokaz da svako tu želi da preuzme neko liderstvo. A nisu pozvali Ameriku. Taj skup neće biti odlučujući jer Srbija tu popustiti neće - objasnio je Dačić, ističući da će biti pritisaka da se nastavi dijalog čak iako Priština ne ukine takse na srpsku robu.

Istovremeno, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han našli su se na udaru nemačkih poslanika koji ne žele ni da čuju za podelu pokrajine. Za razliku od njih, evropski zvaničnici spremni su da se razgovara o razgraničenju kao modelu koji bi mogao da donese rešenje za kosovsko pitanje.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Federika Mogerini

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da i jedni i drugi prave račun bez krčmara.

To je dokaz da svako tu želi da preuzme neko liderstvo. A nisu pozvali Ameriku

Ivica Dačić, šef diplomatije

- Oni raspravljaju o nečijoj teritoriji, bez zemlje domaćina. Zaboravljaju da mi imamo tapiju, a da su oni bespotrebnom upotrebom sile okupirali tu teritoriju i poklonili je Albancima, što nema pravni osnov. Bez našeg pristanka pak ne mogu ništa da urade - napominje Jovanović.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su Francuska i Nemačka bezuslovno priznale Kosovo u granicama u kojima je ono proglasilo nezavisnost i zbog vlastitog prestiža nemaju nameru da menjaju stav.

- Postoji i bojazan da bi promena granica na Kosovu indukovala promenu granica na prostoru bivše Jugoslavije. U ovom trenutku u evropskoj političkoj eliti nema racionalnosti i realističnosti da sadašnje granice treba redefinisati. Jednostavnije je održanje statusa kvo. Doduše, status kvo je nepovoljan po Srbiju i srpski narod, ali Pariz i Berlin nisu dovoljno senzibilisani za legitimne srpske ciljeve i održanje ravnoteže interesa različitih malih evropskih nacija na Balkanu - smatra Stanković.

Foto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, poručuje da se svi međunarodni faktori moraju vratiti Rezoluciji UN 1244.

- Samo oni pokušaji koji uvažavaju Rezoluciju SB 1244 imaju šanse da daju rezultate, sve što je izvan te rezolucije nema šanse da donese održivo rešenje - istakao je Jovanović. 

Činjenice
Skup u Berlinu biće održan 29. aprila
Domaćini samita biće Angela Merkel i Emanuel Makron
Na spisku zvanica su predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Predstavnici privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj
Poziv na sastanak dobili su premijeri Slovenije i Hrvatske Marjan Šarec i Andrej Plenković

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading