Predsednik Udruženja sudija i tužilaca: Borimo se za nezavisno pravosuđe!

Autor:

Vesti

19.04.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST), u intervjuu za Srpski telegraf otkriva kakvo je trenutno stanje u srpskom pravosuđu i sa čim se svakodnevno tokom rada susreću tužioci i sudije. On objašnjava i šta je pravi cilj udruženja kojim predsedava, kao i kako je moguće ponovo vratiti poverenje građana Srbije u nadležne institucije.

RepublikaFoto: Public
Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST)
  • UST je osnovan u avgustu 2018, sa kojim ciljem?

- Naše ideje su usmerene na poboljšanje položaja struke, o kojem se godinama malo vodi računa od autentičnih udruženja, koja kao da su dala primat sprovođenju raznih projekata, a koja su osnov za njihovo funkcionisanje. Nakon 20 godina monopola jednog dela sudija i tužilaca u vezi sa stavovima struke, prirodan proces je bio da dođe do pluralizma mišljenja. Mi se zalažemo za drugačiju komunikaciju sa državom. To radimo od osnivanja Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika 2012, a sada i sa UST. Nas cilj je nezavisno pravosuđe i vraćanje poverenja građana u institucije - kaže Stefanović.

Zakoni se ne menjaju na ulici

Stefanović navodi i da UST prati evropske standarde, te da, ukoliko je Venecijansa komisija dala zeleno svetlo za ustavne amandmane, onda moramo da ih prihvatimo i nastavimo borbu kroz konstruktivne predloge izmena seta pravosudnih zakona.

- Pitanja za sve one koji paušalno lepe "prorežimske" etike na UST je: Sa kim strukovna udruženja treba da komuniciraju i gde to u EU sudije i tužioci ne razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva pravde i kako misli da se menjaju zakoni? Na ulici, van institucija - kaže Stefanović.

  •  Šta je glavni problem u srpskom pravosuđu?

- Činjenica je da ni posle dve decenije postojanja drugih udruženja, sudije i tužioci nemaju status i zarade koje odgovaraju riziku i težini posla, nemaju beneficirani radni staž i zaštitu iako su prvi na udaru kriminala, s kojim se svakodnevno susreću. Sve više kvalitetnih ljudi razmišlja da napusti pravosuđe ne želeći da budu predmet optužbi da su nesposobni, uplašeni i korumpiran, da građani sami treba da potraže pravdu van institucija, dovoljno govore o pogubnom položaju struke - priča Stefanović i dodaje da ovakvo stanje mora hitno da se promeni.

Izveštaje podnose sami sebi

Stefanović kaže da je poverenik za samostalnost tužilaštva istovremeno i izborni član DVT i zamenik predsednika DVT, odnosno da godišnji izveštaj o radu podnosi organu čiji je i sam član.

- Nije u potpunosti jasno kome poverenik odgovara za kvalitet i rezultate svog rada. GRECO je, takođe, u izveštaju kritikovao netransparentnost kriterijuma i postupka izbora nosioca pravosudnih funkcija, u kojem poverenik učestvuje kao izborni član DVT i nikada nije ukazao na navedene netransparentnosti ili favorizovanje pojedinih kandidata niti javno pozvao na izmenu pomenutih kriterijuma - kaže Stefanović.

UST nije državno udruženje i ono okuplja sudije i tužioce nezadovoljne onim što su autentične organizacije uradile za pravosuđe

  •  UST su često nalazi na meti napada drugih udruženja sa identičnim ciljevima?

- Ne predstavljamo državno udruženje, kako to plasira poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) i pojedine nevladine organizacije predstavnicima EU. UST je deo civilnog društva i okuplja sudije i tužioce nezadovoljne onim što su takozvana autentična udruženja poput Udruženje tužilaca Srbije i Društva sudija Srbije uradila za pravosuđe u prošlosti - dodaje Stefanović.

Nejasni izveštaji GRECO

Stefanović navodi i da nije jasno kako se u izveštajima Grupe država protiv korupcije (GRECO) pohvaljuje rad poverenika za samostalnost tužilaštva s obzirom da je u protekle dve godine utvrdio da su bila samo dva slučaja neprimerenog uticaja na tužioce iako je to svakodnevni problem.

- Radi se o o zameniku predsednika DVT, koji je odlukom ovog veća i dobio ovlašćenja u cilju zaštite i jačanja samostalnosti tužilaštva. Nije jasno kome poverenik odgovora s obzirom na to da godišnji izveštaj o radu podnosi organu čiji je i sam član, a GRECO u svom izveštaju kritikuje netransparentnost prilikom izbora nosioca pravosudnih funkcija - kaže Stefanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading