Evo šta BBC piše o smrti Mire Markovića

Autor: Tanjug

Vesti

14.04.2019

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o smrti bivše supruge Slobodana Miloševića Mirjane Mire Marković preneli su strani mediji. Informaciju da je Markovićeva preminula u Moskvi za britanski "Bi-Bi-Si" potvrdio je Milutin Mrkonjić, kako se kaže, dugogodišnji blizak prijatelj porodice Milošević.

Foto: printscreen
Tekst na BBC

Kako se navodi, poznata kao "dama Balkana", Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Miloševicć je umro 2006. godine, dok je bio u Tribunalu UN-a za ratne zločine u Hagu. Optužen je za genocid i druge ratne zločine zbog ključne ulogu u ratovima devedesetih godina, podseća "Bi-Bi-Si".

Mira i Sloba upoznali su se kao tinejdžeri u srednjoj školi 1958. godine i odmah su se zbližili. Bili su u braku četiri decenije i gotovo nerazdvojni do Miloševic´evog izručenja. Iako je gospođa Markovic´ svoj politički uticaj dugovala svom najbližem povereniku, imala je i svoju političku stranku, Jugoslovensku jedinstvenu levicu (JUL).

TRAUMATIČNO DETINjSTVO

Pre nego što je upoznala Miloševića, Mira Markovicć je imala traumatično detinjstvo. Njena majka je bila partizanski borac koji su nacisti zarobili 1942. godine. Pod torturom je očigledno odala tajne. Jedan podatak ukazuje na to da je njen otac, odnosno Mirin deda, nakon oslobađanja naredio pogubljenje njegove kc´eri zbog izdaje. U 2003. godini, Markovic´ je pobegla iz Srbije, gde je optužena za zloupotrebu položaja i osumnjičena je za šverc cigareta i političko ubistvo.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading