Vukla konce iz senke i krojila život Srbima? Kako je izgledao sudbonosni susret Miloševića i Mire Marković

Autor: Mediji, Republika

Vesti

14.04.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Slobodana Miloševića preminula je danas u 77. godini života. Njena životna priča ukazuje na to da je volela moć, a da je Milošević izgleda bio idealan partner u osvajanju iste. Ona je bila ta koja je iz senke vukla konce i uticala na važne Miloševićeve odluke.

Mira Marković

Nekadašnja prva dama SRJ rođena je u šumi, 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata, njenu majku Veru Miletić (ratno ime Mira), studentkinju francuskog jezika i kniževnosti, ali i partizanku, nikada nije upoznala. Ćerku je dala na čuvanje dan po rođenju, a kada je Markovićeva imala osam meseci, njenu majku je uhapsio Gestapo, i ona je kasnije ubijena, ali kako se to desilo i dan-danas nije razjašnjeno.

Postoji jedna verzija u vezi smrti njene majke, a to je da su je ubili jer je navodno bila izdajnik,odala  je imena njenih ratnih drugova. Bez obzira na to, Mira Marković je svoju majku doživljavala kao hrabru ženu, partizanku koja se borila za svoja prava, i ljubav prema komunizmu je upravo nasledila od njene majke i zahtevala je da je zovu Mira (umesto Mirjana).

Onda je usledilo Mirino odrastanje, u Požarevcu kod babe i dede. Ružu u kosi počela je da nosi od malena. Naime, na jednoj slici, videla je svoju majku sa ružom u kosi, i od tada je to postao i njen zaštitni znak. Što se tiče oca, nasledila je i njegove "partijske gene".

Moma Marković, bio je revolucionar i jedan od najznačajnijih srpskih komunista i društveno političkih radnika u SFRJ. S obzirom da je to u pordici bila tradicija, Mira je rano postala komunistkinja, a zanimljivo je da je njen otac priznao tek kada je ona postala punoletna.

 

 

 

Sudbnonosi susret Slobodana Miloševića i Mire Marković, desio se kada je on imao 17 godina, ona je bila mlađa godinu dana od njega. Mira je volela muško društvo, a Miloševića je zaintrigirala Mirina porodična istorija.

Logično je da je i Milošević imao "partijski gen", koji mu je usadila majka Stanislava, kada je naišla njegova buduća supruga samo je nadogradila ono što nije stigla njena buduća svekrva. Mira i Sloba svoju tinejdžersku vezu nisu prekidali, smrt ih je rastavila.

Šta se dešavalo u međuvremenu?

Milošević je bio toliko opčinjen svojom suprugom da je držao njenu sliku kao ikonu u predsedničkom kabinetu. A ona je mudro iskoristila svojih pet minuta kako bi učvrstila Miloševićevu moć, ali pre svega svoj lični uticaj na njegove odluke. Milošević je čak na jednom sastanku sa američkim izaslanikom za Balkan Ričardom Holbrukom, rekao "kažu da iza svakog velikog čoveka stoji ljubavnica". To nije bilo daleko od istine u njegovom slučaju.

Mira Marković je bila glavni kovač njegove karijere, poznato je da mu je često pisala govore, što je i sama priznala u jednom intervjuu.

- Mi smo se dogovarali da li bi on trebalo da govori i šta bi trebalo da govori. Smatrala sam da treba da govori konstruktivno i da podrži Srbe - rekla je Markovićeva.

I pozicija na Prirodno - matematičkom fakultetu u Beogradu, kao i doktorat iz sociologije, dali su Markovićevoj polet, te je ona spremala teren za Slobino pruzimanje vlasti početkom devedesetih.

Slobodan Milošević i Mira Marković

Nakon što je Milošević pobedio na parlamentarnim, a zatim na predsedničkim izborima, 1993. godine Mira Marković je rešila da osnuje svoju partiju, koja se zvala Jugoslovenska levica (JUL), kako bi još više učvrstila moć njenog supruga.

Za Markovićevu biti na čelu jedne partije je bilo puko poistovećivanje sa komunističkim idealima, a njeni prijatelji kažu da je sebe doživljavala kao Lenjina 21. veka.

Jednom prilikom Markovićeva je rekla da su ona i njen suprug različito gledali na ideologiju, odnosno da je "ideologija za njega nikada nije bila isto što je predstavljala njoj".

- On nikada ne bi rekao 'umreću za socijalizam'  ili 'umreću za internacionalizam'.

 

 

Ipak, vladavina Slobodana Miloševića nije se završila onako kako je to njegova supruga želela. Svrgnut je sa vlasti kao autokrata, a samim tim i Markovićeva je bila obeležena kao deo represivnog režima.

Milošević je isporučen u Hag, tamo je i umro, dok je Mira 2001. godine pobegla u Rusiju. Optužena je za malverzacije u dodeli stanova, ali se sumnjiči  za umešanost u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. priča se da je sa sobom ponela četiri milijarde dolara, a u Rusiji živi u zaštićenom objektu, pod obezbeđenjem ruske vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading