Savremeni Put svile: Brnabićeva na Samitu premijera sa značajnim predstavnicima kineskih kompanija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.04.2019

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Dubrovniku je jutros počeo 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić na Samitu u Dubrovniku

Na početku Samita učesnicim se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

Danas će biti održan i 9. Ekonomsko-trgovinski forum, na čijem će otvaranju, pored Plenkovića, govoriti i kineski premijer Li Kećang. 

Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji. 

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će tokom dana potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading